Porast mržnje prema Židovima: “Ovo je najgori period za Židove od Drugog svjetskog rata”

Počinitelji verbalnih i fizičkih napada na Židove često opravdavaju svoje postupke izraelskim bombardiranjem Gaze i smrću tisuća Palestinaca.

Ozračje straha među Židovima sada je intenzivnije nego u prethodnim epizodama antisemitizma povezanim s eskalacijom nasilja na Bliskom istoku. U Americi je zabilježen čak četverostruki porast antisemitskog nasilja.

Porast mržnje prema Židovima

U Los Angelesu, na dječjem igralištu, muškarac je vikao “ubij Židove”, dok su djevojčicama u Londonu rečene uvrede da su “smrdljive Židovke” i da se udalje s tobogana. U Kini, na društvenim mrežama, objave koje uspoređuju Židove s parazitima, vampirima i zmijama dobivaju tisuće lajkova. U Brazilu su zabilježeni komentari koji veličaju Hitlera.

Ovo su samo neki od primjera drastičnog porasta antisemitizma koji se proširio širom svijeta nakon napada Hamas-a na Izrael 7. listopada i uslijedila rata Izraela protiv te islamističke skupine u Pojasu Gaze.

Njemačka je zabilježila povećanje antisemitskog nasilja za 240 posto, dok je u Francuskoj od 7. listopada zabilježeno čak 890 nasilnih napada.

“Najgori trenutak za Židove od Drugog svjetskog rata”

“Ovo je najgori period za Židove od Drugog svjetskog rata. Iako smo se suočavali s problemima i prije, nikada nisu bili ovako ozbiljni”, izjavio je 62-godišnji Anthony Adler ispred sinagoge u Golders Greenu, dijelu Londona s velikom židovskom zajednicom.

Nakon događaja 7. listopada, Adler, koji vodi tri židovske škole, privremeno je zatvorio dvije od njih zbog straha od napada na učenike, a povećao je sigurnosne mjere oko sve tri škole. “Najveći strah nam je od nasumičnih napada na našu zajednicu, obitelji i djecu”, dodao je Adler.

Verbalno zlostavljanje, prijetnje i uvrede na internetu

U zemljama gdje postoje dostupni podaci policije i organizacija civilnog društva, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku i Južnoafričku Republiku, vidljiv je jramantan trend: broj antisemitskih incidenata znatno se povećao nakon 7. listopada u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Većina tih incidenata obuhvaća verbalno zlostavljanje, prijetnje i uvrede na internetu, oskrnavljenje židovske imovine (trgovina, tvrtki i vjerskih objekata) te fizičke napade.

VIDI OVO: Zašto svijet mrzi Židove?

Počinitelji verbalnih i fizičkih napada na Židove često opravdavaju svoje postupke izraelskim bombardiranjem Gaze i smrću tisuća Palestinaca. Unatoč njihovim stajalištima o sukobu, čak i ako su kritički nastrojeni prema politici izraelske vlade, Židovi se često identificiraju s Izraelom i optužuju se za ubijanje palestinske djece, izjavila je politologinja Nonna Mayer iz francuske udruge CNCDH koja se bavi ljudskim pravima.

Strah se povećao zbog intenziteta sukoba u Gazi i zbog trauma iz 7. listopada kada je potpuno uništena percepcija Izraela kao neprikosnovena utvrda i utočište za Židove. Najozbiljniji incident antisemitizma dogodio se u ruskoj regiji Dagestan, gdje je bijesna rulja u nedjelju tražila Židove po aerodromu nakon slijetanja zrakoplova iz Tel Aviva.

Izraelci koji putuju u inozemstvo su upozoreni da ozbiljno razmisle o svojim putovanjima u ovo vrijeme. U Kini, zakon zabranjuje širenje ekstremizma, etničke mržnje ili diskriminacije putem interneta, no unatoč tome, postoji malo naznaka da će kineske vlasti poduzeti mjere kako bi suzbile rastući antisemitizam na društvenim mrežama, prema pisanju Večernji koji koji prenosi pisanje Reutersa.

NAJNOVIJE!