Princ William bi mogao biti prvi monarh u 500 godina koji će odvojiti monarhiju od Engleske crkve

Može li princ William postati prvi britanski monarh u pet stoljeća koji bi raskinuo službene veze s Engleskom crkvom?

Ova tvrdnja se pojavila u novoj biografiji o kralju Charlesu, koju je napisao priznati kraljevski pisac Robert Hardman.

Knjiga se izdaje u novinama Daily Mail, koji kažu da se prema Hardmanovim riječima već priča o tome hoće li William htjeti preuzeti titulu vrhovnog guvernera Engleske crkve kada konačno sjedne na prijestolje.

Titulu je izmislio Henry VIII kada je slavno udaljio svoje kraljevstvo od Rima 1531. godine, nakon što mu je papa odbio dopustiti da se razvede od prve žene.

Monarh je od tada bio poglavar Engleske crkve, ali vjerski krajolik Britanije dramatično se promijenio posljednjih godina, a Hardman kaže da, dok se princ divi i poštuje Crkvu, te uživa prisustvovati bogoslužjima tijekom blagdana, kao što su Božić i Uskrs, on prema autoru nije „redoviti bogoslužitelj“.

Princ William ne dijeli kraljev osjećaj za duhovno

Prema Daily Mailu, Hardman kaže o Williamu: “U kraljevskim krugovima nije tajna da on ne dijeli kraljev osjećaj za duhovno, a kamoli nepokolebljivu odanost pokojne kraljice Anglikanskoj crkvi.”

U kasnijim godinama njezina života, pobožna kršćanska vjera njegove bake kraljice Elizabete II postala je sve dominantnija značajka njezinih govora na Božić. Pokojna kraljica posjećivala je crkvu na tjednoj bazi, a poznato je da je često ušla u svoju lokalnu crkvu u Balmoralu kroz sporedna vrata, daleko od kamera, samo kako bi se molila.

List citira višu osobu iz Palače, otkrivajući da je kraljeva vjera jača od vjere njegova najstarijeg sina: “Njegov je otac vrlo duhovan i rado govori o vjeri, ali princ nije. Ne ide u crkvu svake nedjelje. On jako poštuje institucije, ali instinktivno se ne osjeća ugodno u vjerskom okruženju.”

Na svojoj krunidbi prošle godine, održanoj u Westminsterskoj opatiji, kralj Charles obećao je “održavati Crkvu”, kao dio svoje uloge “vrhovnog guvernera”. Ali William je već naznačio, prema Hardmanu, da želi da njegova vlastita krunidba bude kraća, ‘diskretnija’ i manje ‘duhovna’.

NAJNOVIJE!