Pristaše terorističkog Hamasa na ulicama diljem Europe: Zatvaraju se židovske škole zbog straha od napada

Pristaše terorističkog Hamasa su izašli na ulice diljem većih gradova u Europi. U nekim državama su zatvorene židovske škole zbog straha od napada.

Ovih su dana diljem Europe održane šokantne demonstracije podrške Palestincima iz Pojasa Gaze, ali i Hamasu. Neki od njih pozivaju na džihad.

Francuska je jučer zabranila propalestinske prosvjede “jer bi mogli remetiti javni red i mir”, navodi se u pismu koje je francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanen poslao prefekturama diljem zemlje.

Ranije ovog tjedna, Hamas je pozvao muslimane diljem svijeta na prosvjed u petak u znak podrške Palestincima u jeku krvavog sukoba s Izraelom, prenosi Reuters.

Francuska policija čuva domove vodećih zastupnika, uključujući predsjednicu Nacionalne skupštine Yael Bron-Piva i zastupnika Meyera Habiba, zbog povećanog straha od antisemitskog nasilja potaknutog ratom Izraela s Hamasom.

Predsjednik francuske skupštine, koji je član Stranke preporoda predsjednika Emmanuela Macrona, dobio je prijetnje smrću. Od subote je francuska policija zabilježila više od 100 antisemitskih djela, ali su to uglavnom grafitima, rekao je Darmanen, navodeći da se uglavnom radi o pozivima na ubijanje Židova.

Prema njegovim riječima, bilo je i nekih ozbiljnijih radnji, uključujući i sprječavanje naoružanih ljudi da uđu u židovske objekte, prenio je ranije CNN.

Sukob u Parizu

Jučer je u Parizu francuska policija upotrijebila suzavac i vodene topove protiv sudionika zabranjenog skupa.

Unatoč zabrani nekoliko stotina prosvjednika okupilo se u središtu francuske prijestolnice u nekoliko grupa koje je policija pokušala spriječiti da se spoje.

Uzvikivali su slogane “Izrael ubojica” i “Macronov sudionik”, javlja Reuters.

Prosvjedi diljem Europe

Istraživačka novinarka Amy Mack na svom je Twitteru objavila nekoliko videa prosvjeda pristaša Hamasa.

Kako je rekla, demonstracije su održane u Španjolskoj:

Belgija:

Francuska:

Prosvjedi su održani i u drugim gradovima poput Londona:

Beč:

Berlin:

Zatvorene su židovske škole

U nekim zemljama, poput Velike Britanije i Nizozemske, vlasti su bile prisiljene zatvoriti židovske škole.

Tri židovske škole u Londonu danas će biti zatvorene zbog najavljenih skupova podrške Palestincima u glavnom gradu Velike Britanije, jer postoji “rizik od nasilja na ulicama”, javio je BBC.

Danas će biti zatvorene i židovske škole u Amsterdamu, rekli su za Reuters iz židovske dječje organizacije “Cheder”.

Organizacija nije navela razlog zatvaranja, no nizozemski dnevnik Parol izvijestio je da je odluka donesena zbog sigurnosti učenika i nastavnika.

Postoji strah od incidenata unutar nizozemske židovske zajednice nakon što je Hamas u petak pozvao na prosvjede diljem muslimanskog svijeta u znak podrške Palestincima, izvijestila je nizozemska novinska agencija ANP.

Nakon početka sukoba između Izraela i Hamasa broj antisemitskih istupa višestruko se povećao u europskim zemljama.

NAJNOVIJE!