SAD: Slučajevi spolno prenosivog sifilisa porasli su na najviše razine u 70 godina

Slučajevi sifilisa na najvišoj su razini u sedam desetljeća, prema novim podacima koje je objavio Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Vijest dolazi u trenutku kada popularna kultura nastavlja slaviti promiskuitet i homoseksualnost unatoč činjenici da su oba ponašanja poznati prijenosnici bolesti.

Izvješće CDC- a objavljeno 30. siječnja navodi da je 2022. prijavljeno 207 255 slučajeva spolno prenosive bolesti. Taj broj uključuje više od 3 700 slučajeva kongenitalnog sifilisa u novorođenčadi.

Prema priopćenju za javnost koje je istog dana izdalo američko Ministarstvo zdravstva i društvenih usluga (HHS), te brojke predstavljaju najvišu stopu od 1950-ih i povećanje od 80 posto čak od 2018., a stopa novorođenčadi s tom bolešću je 10 puta više nego 2012.

“Kriza sa sifilisom u našoj zemlji je neprihvatljiva”, rekao je tajnik HHS-a Xavier Becerra u priopćenju za javnost, hvaleći “radnje” koje je u tijeku od strane Biden-Harrisove administracije kako bi se “pomoglo osigurati da poboljšamo ishode za rodilje (sic) i novorođenčad. Moramo spriječiti više smrti uzrokovanih kongenitalnim sifilisom, bolešću koja se u potpunosti može spriječiti.”

Porast je zabilježen u svim demografskim skupinama

Dok su prijavljeni dijagnozi sifilisa porasli u “gotovo svim demografskim skupinama i regijama”, zajednice koje su najviše pogođene kongenitalnim sifilisom bili su Indijanci. Trideset posto slučajeva kongenitalnog sifilisa zabilježeno je kod Afroamerikanaca.

Kongenitalni sifilis u novorođenčadi bio je najistaknutiji u Arizoni, Kaliforniji, Floridi, Teksasu, Louisiani i Floridi, što je zajedno predstavljalo 57 posto od 3700 prijavljenih slučajeva. “Tragično, te su infekcije rezultirale s 282 mrtvorođene djece i smrti dojenčadi 2022. godine”, rekao je CDC.

Rješenja koja traže i preporučuju savezne agencije uključuju radionice za rješavanje problema, testiranje na sifilis tijekom trudnoće i opskrbu antibioticima i lijekovima za liječenje bolesti kod odraslih i dojenčadi.

Međutim, radnje nisu uključivale prijedloge za promjenu temeljnih razloga ponašanja i načina života za bolest.

Prema podacima CDC- a o bolesti, većina slučajeva sifilisa u SAD-u nalazi se među homoseksualnim i “biseksualnim” muškarcima.

Štoviše, studija iz 2023. koju je objavila tvrtka za zdravstveno obrazovanje i tehnologiju StatPearls primijetila je da “(p)romiskuitet igra važnu ulogu u prijenosu bolesti, budući da je sifilis češći među ljudima s više partnera.” U studiji je također navedeno da je 2019. globalna “incidencija aktivnog sifilisa” za prostitutke bila 10,8%.

Ali naglasak na lijekovima, savjetovanju, liječenju i korištenju “zaštite” ne bavi se primarnim uzrokom infekcija i ne uspijeva doći do konačnog rješenja.

Najviši zdravstveni autoriteti priznali su da je jedini način da se izbjegnu spolno prenosive bolesti poput sifilisa slijedeći, u biti, seksualnu moralnu etiku koju prihvaća kršćanstvo: tj. ili apstinencija prije braka ili monogamija.

NAJNOVIJE!