Salmonela se proširila na 15 europskih zemalja: Svi sumnjaju na ovaj kebab

Opasna bakterija salmonela se proširila u 15 europskih zemalja, a čini se da je pileće meso u kebabu najčešći nositelj zaraze.

Od početka ove godine prisutnost salmonele zabilježena je u čak 15 europskih zemalja, no nadležni organi suočavaju se s izazovom identificiranja izvora infekcije. Jedina sigurna veza s ovom bakterijom je njezina česta povezanost s piletinom u kebabu.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je da je do sada zabilježeno 355 slučajeva salmoneloze u 15 europskih zemalja od početka ove godine, a infekcija se proširila i preko Atlantika, s nekoliko slučajeva zabilježenih u Sjedinjenim Američkim Državama. No, treba biti oprezan u tumačenju ovih brojki, jer se vjerojatno susrećemo s većim brojem lakših slučajeva koji nisu prijavljeni.

Karakteristični simptomi salmoneloze uključuju mučninu, proljev, povremeno povraćanje, abdominalne bolove i blago povišenu temperaturu. Obično ti simptomi traju nekoliko dana i kod zdravih ljudi prolaze bez specifičnog liječenja.

Međutim, kod djece, starijih osoba i bolesnika, proljev može dovesti do dehidracije i drugih komplikacija, te je potrebno konzultirati se s liječnikom, piše Deutsche Welle.

Izvor zaraze u pilećem mesu

Veliki problem za europski centar jest identificiranje izvora infekcije, jer se radi o tri različite skupine bakterije Salmonella Enteritidis ST11. Najvjerojatnije izvor leži u pilećem mesu, osobito u mesu pripremljenom za kebab. Prošlog ljeta, izvor infekcije bio je identificiran u sedam postrojenja za preradu mesa u Poljskoj i jednom u Austriji.

No, mikrobiološke analize tih postrojenja dosad su bile negativne, sugerirajući da se salmonela ne nalazi tamo. U međuvremenu, slučajevi salmoneloze i dalje se pojavljuju, obično kod osoba koje su konzumirale kebab s piletinom. Europska komisija posjeduje i Sustav za brzo otkrivanje opasnosti u hrani i hrani za stoku (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF), no ni putem tog sustava dosad nije bilo moguće identificirati izvor tih bakterija.

Problematika nije samo u tome da mnogi lakši slučajevi prolaze neopaženo, već i u samoj preradi mesa, pod pretpostavkom da se radi o pilećem mesu. Salmonela se može uništiti zagrijavanjem mesa na 70 stupnjeva Celzijusa, pa je moguće da se ove bakterije nalaze i drugdje, no nestaju tijekom uobičajenog procesa kuhanja. Međutim, kod pripreme kebaba situacija je drugačija, posebno ako se ne pazi da je meso dovoljno prženo, što često nije slučaj.

NAJNOVIJE!