Sud u Engleskoj proglasio molitvu i čitanje Biblije kriminalom u blizini klinika za pobačaj

Visoki sud u Engleskoj proglasio je zakonitim kriminalizirati molitvu i čitanje Biblije unutar tampon zone oko klinike za pobačaje.

To pokazuje da engleski zakon, unatoč nezakonitosti pobačaja izvan Zakona o pobačaju iz 1967., naizgled priznaje “pravo” na pobačaj.

Presuda, koju su donijeli sudac Warby i Thornton, uslijedila je nakon pravnog osporavanja od strane Christiana Concerna i Livije Tossici-Bolt, bivše kliničke znanstvenice koja vodi 40 dana za život Bournemouth, koja je osporavala zakonitost 150-metarske zone isključenja, prenosi Christian Post.

Ovaj izazov koji je saslušan pred Visokim sudom i koji je podržao Christian Legal Centre, pravni ogranak Christian Concerna, bio je usredotočen na Naredbu o zaštiti javnih prostora koju je provelo Vijeće Bournemoutha, Christchurcha i Poolea u listopadu 2022., priopćio je Christian Concern u izjavi.

Odluka vijeća, koju su odvjetnici opisali kao rezultat “nezakonite” javne rasprave, pomno je ispitana kroz zakonsko osporavanje i sudsku reviziju.

PSPO je donesen prema odjeljku 67 Zakona o protudruštvenom ponašanju, kriminalu i policiji iz 2014. U siječnju su amandmanom na Prijedlog zakona o javnom redu uvedene “tampon zone” oko klinika za pobačaje diljem zemlje.

Političari i aktivisti kritizirali su ove zone kao oštre mjere koje krše slobodu govora i ometaju pristup alternativama pobačaju.

Služba 40 dana za život, poznata po pružanju podrške ranjivim ženama, posebno je pogođeno ovim ograničenjima. Aktivnosti poput bdijenja, pružanja podrške i molitve unutar tampon zone mogu dovesti do novčanih kazni i zatvora do šest mjeseci.

NAJNOVIJE!