NaslovnicaVijestiSvijetŠvedske škole ukidaju tablete i vraćaju se na knjige

Švedske škole ukidaju tablete i vraćaju se na knjige

"Postoje jasni znanstveni dokazi da digitalni alati oštećuju, a ne poboljšavaju učenje učenika", objavio je švedski Institut Karolinska

Švedske škole sve više ukidaju tablete i vraćaju se na tiskane knjige, tiho čitanje i vježbanje rukopisa.

Povratak tradicionalnijim načinima učenja odgovor je na pitanja političara i stručnjaka je li hiperdigitalizirani pristup obrazovanja u zemlji, uključujući uvođenje tableta u vrtiće, doveo do pada osnovnih vještina.

Švedska ministrica za škole Lotta Edholm, koja je preuzela dužnost prije 11 mjeseci kao dio nove koalicijske vlade desnog centra, bila je jedan od najvećih kritičara sveopćeg prihvaćanja tehnologije, prenosi Tportal.

Ministrica je prošli mjesec objavila da vlada želi poništiti odluku Nacionalne agencije za obrazovanje da digitalni uređaji budu obvezni u predškolskim ustanovama. Planira ići dalje i potpuno ukinuti digitalno učenje za djecu mlađu od 6 godina, također je rečeno za Associated Pressu iz ministarstva.

Digitalni alati ne poboljšavaju učenje učenika

Iako učenici u zemlji postižu rezultate iznad europskog prosjeka za sposobnost čitanja, dogodio se pad među švedskom djecom između 2016. i 2021. godine.

Godine 2021. švedski učenici četvrtog razreda imali su u prosjeku 544 boda na međunarodnim testiranjima, što je pad u odnosu na prosjek od 555 u 2016 godini. Međutim, još uvijek su relativno visoko na ljestvi. Zajedno s Tajvanom dijele sedmo mjesto.

“Postoje jasni znanstveni dokazi da digitalni alati oštećuju, a ne poboljšavaju učenje učenika”, objavio je švedski Institut Karolinska u prošlomjesečnom priopćenju o nacionalnoj strategiji digitalizacije u obrazovanju u zemlji.

“Vjerujemo da bi se fokus trebao vratiti na stjecanje znanja putem tiskanih udžbenika i stručnosti nastavnika, umjesto stjecanja znanja primarno iz besplatno dostupnih digitalnih izvora koji nisu provjereni za točnost”, poručili su s instituta, visoko cijenjene medicinske škole usmjerene na istraživanje.

Pretplati se
Notify of
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Marko N.
8 dani prije

Moderna tehnologija samo zatupljuje djecu…