Švedski političar se susreo s bebom iz Crne Gore koju je prije tri mjeseca spasio od gušenja u rijeci

Švedski političar Adnan Dibrani susreo se s bebom koju je, uz još trojicu muškaraca, u ožujku spasio od gušenja u rijeci Morači u Podgorici.

Nakon događaja Dibrani, porijeklom s Kosova, imao je kontakt s dječakovom obitelji, ali ih nikad nije sreo uživo. No sada se vratio u glavni grad Crne Gore Podgoricu da upozna danas petomjesečnog dječaka i njegovu obitelj, piše Goteborgs Posten.

“Morao sam ponovno vidjeti bebu, uzeti dječaka u ruke, prvi put od tada. Bio je savršeno zdrav i budan i želio je razgledavati i trčati okolo. Smijao se cijelo vrijeme. Bilo je zaista lijepo vidjeti ga ponovno”, rekao je parlamentarac. “I njegova obitelj je bila jako sretna, to je nadrealno i za njih i za mene”, dodao je.

Iznenadilo ga je, kaže, i to što su ga mnogi u Crnoj Gori prepoznali. “Prva stvar koja se dogodila kada sam sletio i ušao u taksi je da je taksist pitao: ‘Jesi li ti taj koji je spasio bebu?'”, kaže Dibrani. Svakog dana su mu se, dodaje, javljale tri-četiri osobe koje su ga prepoznale.

Švedski političar
Foto: Index.hr/Privatni album

Trenutak spašavanja neće nikad zaboraviti

“Pokušavam to ljudima objasniti ovako – kad imate djecu, čekate taj prvi zvuk koji samo djeca mogu ispustiti. Kada je dječak tog dana pustio taj zvuk, osjetio sam toliki adrenalin jer sam tada znao da je ponovno živ i da diše. To je moje najjače sjećanje na sam događaj”, prisjetio se.

Na pitanje misli li da ga se dječak sjeća, odgovara: “Njegovi roditelji su rekli da misle da prepoznaje moj glas. Kada sam ga vratio u život, počeo sam pričati s njim na švedskom, da ga natjeram da se koncentrira na zvuk i na mene. Možda je to razlog zbog kojeg prepoznaje moj glas.”

“Sad imam malog prijatelja u Crnoj Gori. Mislim da ću ga pratiti do kraja života”, zaključio je.

Baka skočila u rijeku s bebom u naručju

Podsjećamo, parlamentarac je naišao u trenutku kad je 62-godišnja baka s unukom u naručju skočila u rijeku. U pomoć su pritekla dvojica radnika komunalnog poduzeća iz Podgorice, koji su uspjeli izvući bebu iz vode, dok je Dibrani povukao dijete na obalu te uspio dječaku izbaciti vodu iz pluća i vratiti ga u život.

Hitna pomoć je brzo reagirala i prevezla dječaka u bolnicu. Kako se poslije ispostavilo, dječakova baka nije preživjela.

Dibrani je nešto kasnije avionom napustio Podgoricu, a u zrakoplovu mu je na pomoći zahvalio crnogorski ministar unutarnjih poslova Filip Adžić, prenosi Index.hr.

NAJNOVIJE!