Transrodni katolici ogorčeni na Vatikan jer je rodnu teoriju nazvao ‘ozbiljnom prijetnjom’ ljudskom dostojanstvu

Transrodni katolici izrazili su svoju ogorčenost i razočaranje nedavno objavljenim izvješćem Vatikana o ljudskom dostojanstvu, označivši ga bolnim.

Dokument “Dignitas Infinita” (Beskrajno dostojanstvo) ponavlja protivljenje Crkve promjenama spola, teoriji o spolu, surogat roditeljstvu, pobačaju i eutanaziji.

U tekstu koji je objavljen 8. travnja, a potpisuje ga papa Franjo, ocrtava se siromaštvo, rat, migracija, trgovina ljudima, seksualno zlostavljanje, nasilje nad ženama, pobačaj, surogat majčinstvo, eutanazija i potpomognuto samoubojstvo, marginalizacija osoba s invaliditetom, rodna teorija, promjene spola i digitalno nasilje kao “teške povrede” ljudskog dostojanstva.

Neki liberalni kršćani izrazili su povrijeđenost i razočaranje dokumentom koji odbacuje koncept promjene biološkog spola.

“Ovakav dokument je vrlo štetan za širu LGBTQ+ zajednicu, ali posebno za trans zajednicu”, rekao je katolički transrodni muškarac Maxwell Kuzma za The Independent.

Posljednjih godina Vatikan je proglasio dopuštenim u određenim okolnostima da se transrodne osobe krste i izrazio je dobrodošlicu transrodnim ženama na svoje tjedne opće audijencije. Neke transrodne osobe smatraju da je ovaj dokument u suprotnosti s ovim potezima za prihvaćanje LGBTQ+ zajednice.

Svaku osobu treba poštovati, ali…

U dokumentu stoji: “svaku osobu, bez obzira na seksualnu orijentaciju, treba poštovati u njezinom dostojanstvu i postupati s poštovanjem, dok ‘svaki znak nepravedne diskriminacije’ treba brižljivo izbjegavati, posebice svaki oblik agresije i nasilja.” Međutim, neki su se bunili oko definicija muškaraca i žena.

U odjeljku o rodnoj teoriji, dokument ponavlja stajalište Crkve da je ljudski život dar od Boga, dodajući da je želja za samoodređivanjem spola “napast da se učini Bogom”.

Također odbacuje namjeru rodne teorije da negira razliku između muškaraca i žena navodeći: “Ova ideologija ‘predviđa društvo bez spolnih razlika, čime se eliminira antropološka osnova obitelji’.”

Govoreći o promjeni spola, dokument kaže da smo pozvani “zaštititi našu ljudskost” i “prihvatiti je i poštivati ​​onakvu kakva je stvorena”.

“Slijedi da svaka intervencija promjene spola, u pravilu, riskira ugrožavanje jedinstvenog dostojanstva koje je osoba dobila od trenutka začeća”, stoji u njemu.

LGBT katolik Michael J, O’Loughlin objavio je na X da je dokument “kao udarac bičem”.

“Kao i drugi LGBT katolici, čitao sam vatikanski dokument o ljudskom dostojanstvu i osjetio udarac bičem, pitajući se kako uskladiti Papine milosrdne geste s izjavom koja, čini se, nije slušala proživljena iskustva.”

Međutim, konzervativni kršćani i teolozi pozdravili su dokument zbog njegove dosljednosti i predanosti crkvenom nauku.

NAJNOVIJE!