U Aziji se pojavio novi smrtonosni virus kojeg prenose šišmiši

U Aziji se pojavio novi smrtonosni virus kojeg prenose šišmiši te uzrokuje respiratorne probleme, no ovog puta se ne radi o Covidu-19.

Južna Indijska država Kerala je uvela hitne mjere za borbu protiv zarazne respiratorne bolesti, a bilo je to četvrto takvo izbijanje u toj državi od 2018. Tom je prilikom država obuzdala virus u roku od nekoliko dana i ograničila smrtne slučajeve na dva, pokazujući zašto ima jedan od najboljih zdravstvenih sustava u Indiji.

Zaraza virusom se prvi put pojavila u Maleziji

Infekcija virusom Nipah (NiV), koja se naziva i encefalitis virus Nipah, dobila je ime po malezijskom selu Kampung Sungai Nipah, gdje je prvi put pronađena. To je zoonotska bolest koja se sa životinja prenosi na ljude.

Izbijanje virusa u Maleziji 1998. i 1999. počelo je od zaraženih svinja i rezultiralo s 265 slučajeva i 108 smrti. (Prema izvoru iz zdravstvenog odjela Kerale, svinja je posredni domaćin koji prenosi virus sa šišmiša na čovjeka.) Soj se zatim proširio u Singapuru 1999. godine, što je dovelo do 11 infekcija i jedne smrti.

U Bangladešu je virusom od 2001. zaraženo 237 ljudi; 150 smrtnih slučajeva zabilježeno je prije 2011., prije nego što su slučajevi postupno pali na nulu u 2016. Ove godine Bangladeš je zabilježio 11 infekcija, što je rezultiralo s osam smrtnih slučajeva. U Indiji je prva epidemija Nipaha zabilježena u gradu Siliguri u zapadnom Bengalu 2001., gdje je bilo 66 slučajeva i 45 smrtnih slučajeva.

Prvi slučaj u Kerali prijavljen je iz grada Kozhikodea u sjevernom dijelu države u svibnju 2018. Tijekom te epidemije registriran je 21 smrtni slučaj. Kerala se također borila s epidemijama u Kozhikodeu 2019. i Ernakulamu 2021., prije nego što su se ove godine u Kozhikodeu pojavili novi slučajevi.

Virus se širi konzumacijom voća koje su zarazili šišmiši

U Kerali se pretpostavlja da se Nipah širi konzumacijom voća koje su zarazili šišmiši. Voćni šišmiši pripadaju obitelji Pteropodidae i uglavnom preživljavaju na prehrani voćem koje lociraju svojim osjetilom mirisa ili pronalaženjem izvora odjeka vlastitog zvuka.

“Njihova navika je letjeti na velike udaljenosti u potrazi za voćem”, rekao je C. Abdul Latheef, divizijski šumski službenik u Keralskom odjelu za šume i divlje životinje u Kozhikodeu, za RT. “Čak lete u radijusu od 30 km u jednom danu u potrazi za voćem.”

Dr. M Muraleedharan, nacionalni voditelj Odbora za antimikrobnu rezistenciju Indijske liječničke udruge, rekao je da šišmiši prenose oko 4000 virusa, uključujući Nipah, prenosi Tribun.hr.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!