U Berlinu započinje izgradnja staračkog doma za lezbijke

U Berlinu će uskoro započeti izgradnja staračkog doma za “lezbijke da vode dobar život i uživaju u starosti u nediskriminirajućem i prijateljskom okruženju”.

Stambeno udruženje u Berlinu najavilo je da će uskoro započeti izgradnju projekta socijalnog stanovanja u srcu grada isključivo za starije građanke koje se identificiraju kao lezbijke ili biseksualke.

Kompleks će se sastojati od osmerokatnice sa 72 stana “na najboljoj užoj gradskoj lokaciji”. Također će imati kulturni centar, kvartovski kafić, sobe za konzultacije i prostorije za događanja.

Projekt je suradnja između državnog stambenog udruženja Wohnungsbaugesellschaft Berlin-Mitte (WBM) i lezbijske inicijative Rad und Tat (RuT), koja će otvoriti ured u novom kompleksu.

Stambene jedinice bit će dostupne starijim lezbijkama

Stambene jedinice bit će dostupne starijim homoseksualnim ženama po subvencioniranoj cijeni kako bi se omogućilo “lezbijkama i queer ženama da vode dobar život i uživaju u starosti u nediskriminirajućem i prijateljskom okruženju”, navodi se u priopćenju WBM-a.

Subvencionirane najamnine počet će od samo 6,90 eura po kvadratnom metru, što je znatno manje od prosječne najamnine u središnjem dijelu Berlina od 20 eura po kvadratnom metru, prema indeksu najamnine koji navodi novinska kuća Junge Freiheit, prenosi Tribun.hr.

“Kao pionirski projekt u Europi, planirani lezbijski stambeni projekt i queer kulturni centar zalaže se za vidljivost lezbijki i queer osoba i rodnu pravdu,” rekla je Jutta Brambach, direktorica RuT-a. „Mobilnim kulturnim događanjima već omogućujemo iskusiti koliko je raznolikost korisna za društvo.“

Ephraim Gothe, okružni vijećnik za urbani razvoj i upravljanje objektima, rekao je da su lokalni dužnosnici “ponosni što mogu podržati ovaj projekt kao okrug i tako dodatno doprinijeti uključivom gradu pogodnom za život.”

Planirani datum završetka projekta je listopad 2025. godine.

NAJNOVIJE!