U EU živi 20 milijuna muslimana, a broj nezaustavljivo raste

Procjenjuje se da će broj muslimana u EU kao i njihov postotak i dalje kontinuirano rasti. Sada EU živi blizu 20 milijuna muslimana.

U Europskoj uniji živi blizu dvadeset milijuna muslimana, a njihov udio, koji sada iznosi oko 4,5 posto, u budućnosti će se povećavati, ali u Hrvatskoj bi trebao ostati stabilan, pokazuju rezultati znanstvenih istraživanja.

Prema službenim podatcima koje je objavila statistička agencija EU Statista, 2016. na prostoru Europske unije, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo koje je bilo član EU te Švicarske i Norveške živjelo je 25.770.000 muslimana, koji su u ukupnom pučanstvu činili udio od 4,9 posto.

Izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz EU taj se postotak u Uniji nešto smanjio, budući ondje, nakon Francuske i Njemačke, živi najveća populacija muslimana.

Broj muslimana u Hrvatskoj će se povećavati

Procjenjuje se da će broj muslimana kao i njihov postotak i dalje kontinuirano rasti, a intenzitet rasta ovisit će o različitim čimbenicima, ponajprije o potencijalnim kriznim žarištima u svijetu odnosno okolnostima u zemljama iz kojih tradicionalno dolaze migranti kao i o useljeničkoj politici članica Unije.

Prema istim procjenama, povećavat će se i broj muslimana u Hrvatskoj, ali njihov udio u ukupnom pučanstvu neće dramatično rasti.

Američki Pew Research Center, institut čija istraživanja služe kao oslonac mnogim institucijama i medijima, proveo je opsežno istraživanje na temelju kojega je načinio procjenu kretanja broja muslimana u Europi do 2050., oslonivši se na statističke podatke iz 2016. godine.

U istraživanju je vidljiv i skok broja muslimana nakon velikog migrantskog vala 2015. godine.

Broj muslimana u EU, uključujući i Švicarsku i Norvešku, 2010. godine iznosio je 19,5 milijuna ili 3,8 posto, a šest godina kasnije popeo se na 25,8 milijuna ili 4,9 posto, piše Narod.hr.

Najviše muslimana živi u Francuskoj

Najveći broj muslimana u EU živi u Francuskoj, 5,72 milijuna ili 8,8 posto od ukupnog pučanstva.

Slijedi Njemačka s 5 milijuna ili 6,1 posto muslimana. Na trećem je mjestu do napuštanja Unije bila Velika Britanija s 4,1 milijun muslimana ili 6,3 posto, a sada je na trećem mjestu Italija s ukupno 2,9 milijuna muslimana ili 4,8 posto u ukupnom pučanstvu.

U Hrvatskoj je prema tim izvorima 2010. živjelo oko 70.000 muslimana i taj je broj do 2016. ostao otprilike isti. To odgovara udjelu od 1,8 posto u ukupnom pučanstvu.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!