Ujedinjeno Kraljevstvo planira ukinuti rodnu ideologiju u školama: Djeca do 5. razreda ne bi trebala imati seksualni odgoj
Foto: Pexels

Ministarstvo obrazovanja Ujedinjenog Kraljevstva namjerava zabraniti promicanje rodne ideologije u javnim školama, postaviti smjernice za spolni odgoj prema dobi i zaštititi roditeljska prava.

Predloženo ažuriranje smjernica, koje sada prolazi osmotjedno razdoblje javnih komentara, zabranilo bi školama da podučavaju da je “rod spektar”. Naprotiv, ako bi ih se pitalo o rodnom identitetu, škole bi morale “podučavati činjenice o biološkom spolu” i ne bi mogle predstavljati alternativna stajališta o rodu.

“Materijal koji sugerira da je nečiji spol određen njegovim interesima ili izborom odjeće ne bi se trebao koristiti, jer postoji opasnost da učenici koji se ne pridržavaju spolnih stereotipa dovedu u pitanje svoj spol, iako to inače ne bi učinili”, navodi se u predloženim smjernicama.

Osoba mora imati 18 godina prije nego što može zakonski promijeniti svoj spol

Prijedlog navodi da “škole ne bi trebale poučavati o širem konceptu rodnog identiteta” i naziva koncept “vrlo osporavanom i složenom temom”. Prijedlog dodaje da bi škole “trebale jasno znati da pojedinac mora imati 18 godina prije nego što može zakonski promijeniti svoj spol”, prenosi CNA. Za učenike mlađe od 18 godina navodi se da će “zakonski spol djeteta uvijek biti isti kao i njihov biološki spol, a u školi dječaci ne mogu biti zakonski klasificirani kao djevojčice ili obrnuto.”

Smjernice također navode da bi škole trebale poučavati učenike o zakonima koji se odnose na zaštićene skupine, što uključuje one koji se suočavaju s diskriminacijom zbog promjene spola, seksualne orijentacije, vjere, spola i drugih karakteristika.

Prema predloženim smjernicama, škole ne bi pružale nikakav seksualni odgoj do 5. razreda, kada učenici obično imaju 9 ili 10 godina. Prijedlog također postavlja smjernice temeljene na dobi za vrstu spolnog odgoja koju učenici dobivaju.

Međutim, roditelji mogu isključiti svoju djecu iz svih ili nekih lekcija spolnog odgoja, osim lekcija koje su dio prirodoslovnog kurikuluma (koje podučavaju o temama kao što su pubertet i spolna reprodukcija) — to je već dio postojećih smjernica. Učenik koji ima najmanje 16 godina može se ponovno odlučiti na satove seksualnog odgoja sa ili bez odobrenja roditelja, što je također dio postojećih smjernica.

Smjernice bi uspostavile novu zaštitu roditeljskih prava

Prema prijedlogu, škole bi morale roditeljima staviti na raspolaganje sav materijal o seksualnom odgoju.

Ministrica obrazovanja Gillian Keegan izjavila je da prijedlog “stavlja zaštitu djece u središte svoje važnosti i uređuje pravo roditelja da znaju što njihova djeca uče”.

Premijer Rishi Sunak rekao je da je bio “užasnut” kada je prošle godine čuo izvještaje da škole učenicima pružaju seksualni odgoj koji nije primjeren njihovoj dobi.

“Uvijek ću djelovati brzo kako bih zaštitio našu djecu i ove nove smjernice će učiniti upravo to, istovremeno podržavajući učitelje da pažljivo predaju ove važne teme i dajući roditeljima pristup sadržaju kurikuluma ako to žele”, rekao je Sunak.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare