Ukrajina planira legalizaciju istospolnih partnerstava: “To naši zapadni saveznici zahtijevaju od nas”

Inna Sovsun, bivša zamjenica ukrajinskog ministra kulture, predložila je legalizaciju istospolnih civilnih partnerstava u Ukrajini. U utorak je objavila da je podnijela prijedlog zakona na razmatranje parlamentu.

Sovsun tvrdi da bi legalizacija istospolnih partnerstava nagradila LGBTQ vojnike te zadovoljila strane podupiratelje Kijeva.

“Legalizacija istospolnih zajednica sada mi je vrlo važna, jer ako se vratim kući mrtav, moj me partner ne može ni pokopati”, navodi se kao jedan od argumenata Facebook zajednice ukrajinskih LGBT vojnika i saveznika koje je Sovsun citirala.

Prijedlog zakona rezultat je devetomjesečnog rada u kojem su sudjelovale dvije nevladine organizacije. Uspostavio bi pravni temelj za osobe u istospolnim vezama za reguliranje vlasništva nad imovinom, nasljedstva, mirovina i naknada u slučaju smrti, tvrdi Sovsun.

“Mogla bih reći da je to ono što naši zapadni saveznici zahtijevaju od nas – i istina je da zahtijevaju”, napisala je Sovsun, no dodala je kako se 56% Ukrajinaca slaže da bi LGBTQ osobe trebale imati pravo na civilna partnerstva. “Kao društvo, sazreli smo izvan ‘ruske močvare’ i sovjetskog svjetonazora.”

Sovsun zaključuje da budući da Ukrajina cijeni “ljudsko dostojanstvo i slobodu”, Ukrajinci su “jednostavno drugačija biološka vrsta” od Rusa.

NAJNOVIJE!