Ukrajinska crkva opozvala vojnu nagradu gay vojniku zbog njegovih grešnih sklonosti

Ukrajinska crkva opozvala je nagradu dodijeljenu gay vojniku, Viktoru Pylypenku, u čast njegove vojne borbene službe, navodeći njegove “grešne sklonosti”.

Nagrada je dodijeljena 8. veljače 2024., ali ju je nešto više od dva tjedna kasnije povukla Ukrajinska pravoslavna crkva – Kijevski patrijarhat, tvrdeći da ne poznaje njegovu seksualnu orijentaciju.

U izjavi na svojoj web stranici, crkva je izrazila zahvalnost za Pylypenkovu vojnu službu, ali je istaknula neslaganje s njegovim “grešnim preferencijama i LGBT agitacijom”.

Crkva je proglasila poništenje nagrade, navodeći Pylypenkovo ​​otvoreno promicanje onoga što su smatrali “grešnom ideologijom” i poricanje postojanja Boga.

Pilipenko je odgovorio da ga Crkva ne bi ovako ocrnila dok je branio svoju zemlju.

“Kada je naša jedinica prolazila kroz jednu od najtežih faza borbi u Donjeckoj oblasti, gdje sam mogao poginuti, patrijarh Filaret vjerojatno ne bi nastavio govoriti takve iracionalne stvari o meni i ljudima poput mene.

Tada su poginuli, ranjeni i zarobljeni mnogi pripadnici naše zajednice koji su se borili duž cijele bojišnice u raznim postrojbama.”

Unatoč akcijama crkve, Pylypenko, pripadnik 1. mehanizirane bojne 72. mehanizirane brigade ukrajinske vojske, ostaje predan svojoj vojnoj službi.

Ponovno se pridružio vojsci dva dana nakon ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u veljači 2022., izjavivši da sukob nije samo ukrajinski rat, već i bitka za prava LGBTQ osoba protiv tiranskog, homofobnog neprijatelja.

Pylypenko, koji je osnovao dobrotvornu organizaciju LGBT+ Military, aktivno zagovara i podupire LGBTQ vojnike i veterane, a pomogao je i u organizaciji najveće ukrajinske parade ponosa 2021.

72. mehanizirana brigada, kojoj on pripada, bila je angažirana u intenzivnim borbama, uključujući razornu bitku kod Bakhmuta, koja je označila jedan od najkrvavijih sukoba 21. stoljeća s procijenjenim 100.000 žrtava.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!