Umjetna inteligencija bi mogla izazvati izumiranje čovječanstva, upozoravaju stručnjaci

Stručnjaci upozoravaju da bi umjetna inteligencija mogla izazvati izumiranje čovječanstva, a podršku toj tvrdnji daju čelnici OpenAI-a i Google DeepMinda.

Izjava objavljena na stranicama Centra za sigurnost umjetne inteligencije ističe da treba posvetiti globalni prioritet ublažavanju rizika od izumiranja uzrokovanog umjetnom inteligencijom.

Međutim, drugi stručnjaci smatraju da je taj strah pretjeran i da odvraća pozornost od drugih društvenih rizika poput pandemija i nuklearnih ratova, prenosi Index.

Izvršni direktor OpenAI-a Sam Altman, izvršni direktor Google DeepMinda Demis Hassabis i Dario Amodei iz Anthropica podržavaju tu izjavu. Također su je podržali i Dr. Geoffrey Hinton, koji je prethodno upozorio na rizike superinteligentne umjetne inteligencije, i Yoshua Bengio, profesor informatike na sveučilištu u Montrealu.

Apokaliptična upozorenja o umjetnoj inteligenciji su pretjerana

Međutim, profesor Yann LeCunn, koji također radi u Meti, smatra da su ta apokaliptična upozorenja pretjerana. Mnogi drugi stručnjaci dijele isto mišljenje, vjerujući da je strah od izumiranja uzrokovanog umjetnom inteligencijom nerealističan i da skreće pozornost s drugih važnih pitanja kao što je pristranost u postojećim sustavima umjetne inteligencije.

Umjetna inteligencija i izumiranje čovječanstva
Foto: Pexels

VIDI OVO: Umjetna inteligencija može čitati naše misli: Trebamo li se bojati?

U ožujku ove godine, medijska pokrivenost o egzistencijalnoj prijetnji umjetne inteligencije započela je kada su stručnjaci, uključujući Elona Muska, izdali otvoreno pismo koje poziva na zaustavljanje razvoja napredne tehnologije umjetne inteligencije.

Umjetna inteligencija je važna za društvo, no potrebna ju je dobro regulirati

Nova kampanja za regulaciju umjetne inteligencije uspoređuje njen rizik s rizikom od nuklearnog rata. OpenAI je predložio mogućnost regulacije superinteligencije na sličan način kao što se regulira nuklearna energija.

Britanski premijer Rishi Sunak nedavno je razgovarao s vodećim tehnološkim izvršnim direktorima o regulaciji umjetne inteligencije. Ističe se važnost sigurnosti umjetne inteligencije za gospodarstvo i društvo, ali također se napominje da se moraju provesti propisi koji osiguravaju sigurnost.

NAJNOVIJE!