Većina Amerikanaca podržava Izrael i protivi se prekidu vatre u Gazi

Razina podrške Izraelu razlikuje se među republikancima i demokratima.

Većina birača u SAD-u kaže da podupire izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i protivi se ideji prekida vatre između Izraela i Hamasa dok se rat između njih nastavlja, pokazuje nova anketa.

Većina anketiranih rekla je da pozitivno gleda na Netanyahua, a više od dvije trećine slaže se s time da izraelski premijer odbija pozive na prekid vatre u Gazi.

Tjednima nakon početka rata između Izraela i islamske terorističke skupine, neke političke skupine i vjerske organizacije pozvale su na prekid vatre kao odgovor na pokolj civilnog stanovništva Pojasa Gaze jer Hamas odbija dopustiti civilima da se presele na sigurno.

Rat dolazi nakon terorističkih napada u Izraelu 7. listopada u kojima su militanti Hamasa mučili, silovali i ubili oko 1400 ljudi, od kojih su većina bili civili. Još tisuće civila je ozlijeđeno, a čak 250 ljudi Hamas je uzeo kao taoce u Gazu.

Prema nalazima koje je Rasmussen Reports objavio u srijedu, 54% vjerojatnih američkih glasača ima pozitivno mišljenje o Netanyahuu, naspram 31% koji ga gledaju negativno i 15% koji nisu bili sigurni.

Dodatno, 68% ispitanika podržalo je Netanyahuovu izjavu da je prekid vatre jednak predaji Hamasu i terorizmu, 21% se ne slaže s premijerom, a 10% nije sigurno.

Izvješće je proizašlo iz ankete 995 američkih glasača koju je od 31. listopada do 2. studenoga proveo Rasmussen, s marginom pogreške od +/- 3 postotna boda s razinom povjerenja od 95%.

Nedavno izvješće također je pokazalo da 59% anketiranih američkih birača ima više simpatija za Izraelce, dok 18% ima više simpatija za Palestince, a 23% je neodlučno.

NAJNOVIJE!