Veliki Broj Amerikanaca izvještava o “interakcijama s preminulim rođacima”

Veliki broj Amerikanaca izvještava o “interakcijama s preminulim rođacima” putem snova i drugih iskustava. 

Prema istraživanju Pew Research Centera, čak 53% Amerikanaca izjavilo je da su imali takve interakcije s preminulim voljenima, bilo kroz snove ili na neki drugi način.

Kad se analizira detaljnije, 46% Amerikanaca izjavilo je da su im se ti susreti dogodili u snovima, dok je 31% izvijestilo da su se odvijali na drugi način.

Ostali zanimljivi podaci uključuju to da je 34% Amerikanaca izjavilo da su “osjećali prisutnost” preminule voljene osobe, dok je 28% reklo da su razgovarali s preminulima o svom životu, a 15% tvrdilo je da su imali iskustvo komunikacije s preminulim članom obitelji.

Za one koji razmišljaju o učestalosti ovakvih iskustava, 44% Amerikanaca je izjavilo da su imali barem jedno od navedenih iskustava tijekom prošle godine.

VIDI OVO: Zašto Bog zabranjuje komunikaciju s mrtvima?

Vjernici uglavnom prijavljuju interakciju s preminulima

Važno je napomenuti da sudionici istraživanja nisu pružili objašnjenja koja bi dodatno razjasnila njihove interakcije s preminulim članovima obitelji.

Pew Research Center je stoga napomenuo da ne postoji način da se sa sigurnošću utvrdi kako ispitanici doživljavaju te trenutke – da li ih smatraju misterioznim, nadnaravnim, prirodnim ili znanstvenim pojavama, ili nečim drugim.

Važno je istaknuti da je Pew također primijetio da će Amerikanci s umjerenom razinom vjerske predanosti vjerojatnije prijaviti osjećaj prisutnosti preminulih članova obitelji u usporedbi s onima s niskom ili visokom predanošću vjeri.

Samo 34% agnostika i 26% ateista izvijestilo je o takvim iskustvima, dok je 42% evanđeoskih protestanata izjavilo isto. Postotci su bili još veći za povijesno crne protestante (67%) i katolike (66%).

Važno je napomenuti da pokušaji komuniciranja s mrtvima, poznati kao nekromantija, su zabranjeni u Bibliji. Levitski zakonik 19,31 navodi: “Ne okrećite se prema sablastima ni prema duhovima; ne tražite ih da se ne bi načinili nečistima u njihovom društvu. Ja sam GOSPOD, Bog vaš.”

Istraživanje Pew Research Centera provedeno je od 27. ožujka do 2. travnja 2023. godine među 5079 odraslih Amerikanaca. Cijelu analizu možete pročitati ovdje.

NAJNOVIJE!