Više od 140 kršćanskih vođa poziva na prekid vatre u Gazi i ukidanje vojne pomoći Izraelu

Oko 140 kršćanskih vođa potpisalo je pismo, koje je u utorak poslano predsjedniku Bidenu, a u kojem pozivaju na trajni prekid vatre u Gazi i prekid strane vojne potpore Izraelu.

“Dok se kršćani diljem svijeta pripremaju za obilježavanje posljednje patnje u zemaljskom životu Isusa Krista tijekom Velikog tjedna, solidarni smo sa svima u Svetoj zemlji koji pate”, piše na početku pisma.

Skupina koju čine pravoslavne, rimokatoličke i protestantske crkve, organizirala je izjavu.

Potpisnici izjave se kaju što nisu stali uz palestinsku braću i sestre usred njihove agonije i tuge

Pismo sugerira da je Izrael uključen u “genocid” kroz svoju ofenzivu u Pojasu Gaze, ističući da je Južnoafrička Republika podnijela tužbu protiv Izraela Međunarodnom sudu pravde (ICJ). Južnoafrička Republika navodi “genocidnu namjeru” iza izraelske ofenzive u Gazi, koja je započela u listopadu nakon iznenadnog napada Hamasovih terorista u kojem je više od 1200 Izraelaca, uglavnom civila, ubijeno, a oko 240 oteto u južnom Izraelu.

Izrael je rekao da je ofenziva usmjerena na brisanje Hamasa, terorističke skupine koja kontrolira Pojas Gaze od 2007. i oslobađanje talaca. Ministarstvo zdravstva Gaze, koje vodi Hamas, navodi da je više od 32000 ljudi u Gazi ubijeno.

Dok Izrael tvrdi da njegove snage čine sve što mogu kako bi zaštitile živote civila, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je svom izraelskom kolegi ovog tjedna da je broj civilnih žrtava u Gazi “previsok” i da je količina pomoći koja ulazi na teritorij premala.

Kršćanski vođe citirali su Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) koja izvješćuje da više od 15% male djece u Gazi mlađe od 2 godine pokazuje znakove pothranjenosti i nepopravljivog gubitka.

Potpisnici pisma također su pozvali SAD i druge nacije “da zaustave dodatnu vojnu potporu i oružje Izraelu i da ne budu suučesnici u vojnoj kampanji koja ima tako razorne učinke na civile u Gazi”.

“Užasne akcije koje je Hamas počinio 7. listopada ni na koji način ne opravdavaju masovnu smrt desetaka tisuća civila u Gazi od strane izraelske vojske”, napisali su.

“Dok se pripremamo za Veliki tjedan, žalimo i molimo se za utjehu za sve koji su izgubili voljene tijekom proteklih mjeseci u Gazi, Istočnom Jeruzalemu, Zapadnoj obali i Izraelu”, zaključuje pismo. “Znamo da je i sam Isus bio među onima koji su patili i tješio je slomljena srca.”

“Imamo nadu da je mir moguć čak i usred ovog najmračnijeg sata”, dodali su.

NAJNOVIJE!