Vlasti u Nizozemskoj će omogućiti roditeljima da okončaju život smrtno bolesne djece

Vlasti u Nizozemskoj će uskoro unijeti izmjene u zakone o eutanaziji kako bi roditeljima omogućili da okončaju život svoje smrtno bolesne djece.

Ova mjera će omogućiti legalnu eutanaziju, poznatu i kao “potpomognuto samoubojstvo”, djeci u dobi između 1 i 12 godina koja pate od bolne terminalne bolesti koja će dovesti do njihove neizbježne smrti.

Unatoč tome što Nizozemska još uvijek ne prihvaća legalizaciju potpomognutog samoubojstva, vlada je odlučila prilagoditi zakon kako bi se omogućilo okončanje života djece u teškim okolnostima.

Ova mjera će se primjenjivati samo na djecu s ozbiljnom i terminalnom bolešću ili poremećajem, za koju se očekuje da će umrijeti u doglednoj budućnosti.

Prema izjavi kabineta, očekuje se da će zakonodavstvo utjecati na mali broj djece, pri čemu se očekuje da svake godine neće biti više od pet ili deset djece koja će iskoristiti eutanaziju.

Svi slučajevi uključujući eutanaziju djeteta između 1 i 12 godina bit će pregledani od strane posebnog povjerenstva koje će voditi pravnici za kaznena djela.

NAJNOVIJE!