Zašto su se četiri meksička biskupa susreli s vođama organiziranog kriminala?
Foto: Pixabay

Četiri katolička biskupa nedavno su dospjela na naslovnice nakon što se doznalo da su se susreli s pripadnicima organiziranog kriminala u meksičkoj državi Guerrero.

Biskup José de Jesús González potvrdio je na tiskovnoj konferenciji prošlog tjedna da su prelati crkvene provincije Acapulco “počeli tražiti razgovore s vođama kriminala koji bi mogli donijeti mir” u regiji. Međutim, požalio se da taj cilj “nije postignut”.

Ostala tri prelata koji su sudjelovali u nastojanju bili su nadbiskup Leopoldo González, biskup Dagoberto Sosa i biskup Joel Ocampo.

Crkva ‘ne može ostati ravnodušna’ prema patnji

U intervjuu 21. veljače otac Mario Ángel Flores Ramos iz Meksičke biskupske konferencije i bivši rektor Papinskog sveučilišta u Meksiku, raspravljao je o tome što smatra dvama glavnim razlozima koji su doveli do susret biskupa s osobama organiziranog kriminala, piše CNA.

Flores je istaknuo da u prvom redu Katolička crkva “ne može ostati ravnodušna na patnju zajednice”. Meksički svećenik istaknuo je da su župnici, kao aktivni dio društva, “u izravnom kontaktu sa stvarnošću s kojom se suočava stanovništvo, što potiče Crkvu da nastoji prevladati sukobe i djelovati kao posrednik u kriznim situacijama”.

Naglasio je i da svećenici nemaju odgovornost “pronaći dubinsko rješenje”, već Crkva pokušava pridobiti suparničke skupine “da se međusobno dogovore kako se ne bi svađale i tako spriječile da problem raste”.

Drugi je razlog, objasnio je Flores, “nedostatak učinkovite akcije vlasti za održavanje reda” i “borbu protiv nekažnjivosti”.

Administracija predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora osnovala je Nacionalnu gardu 2019. Ona je zamijenila bivšu saveznu policiju Meksika i dobila je mandat da “jamči javnu sigurnost”.

Flores je rekao da razina nasilja u zemlji nadilazi svaku “osjetljivost i poštovanje prema ljudskom životu”. Ova situacija, istaknuo je, “vodi Crkvu da pokuša ovu situaciju učiniti malo manje opterećujućom za sve”.

Nadalje, svećenik je istaknuo da “religijske osobe još uvijek imaju veliku težinu kod kriminalaca” te “oni zadržavaju poštovanje i određeno povjerenje prema časnim sestrama, svećenicima i biskupima. To, rekao je, daje Katoličkoj crkvi “sposobnost da bude posrednik čak i u intenzivnim sukobima”.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare