Zemlji prijeti “nuklearna zima” koja bi mogla usmrtiti tisuće ljudi

“Nuklearna zima” bi mogla pokriti golemo područje od 100 milja, a erupcija bi u trenu mogla usmrtiti nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Jedan od rezervoara magme ispod kaldere Yellowstone, golemog kratera i supervulkana, sadrži mnogo više tekućeg rastaljenog kamenja nego što su znanstvenici prethodno procijenili, sugerira istraživanje objavljeno u časopisu Science.

Količina rastaljenog kamena ispod vulkana pomaže istraživačima da utvrde koliko bismo mogli biti blizu erupciji.

Magma se sastoji od stijena i kristala u različitim stupnjevima čvrstoće; što je magma rastaljenija ili tečnija, veća je vjerojatnost da će vulkan eruptirati.

Ispod Yellowstone kaldere postoje dva velika rezervoara puna magme: jedan koji je oko pet do 18 kilometara ispod površine, a drugi koji je 20 do 50 kilometara ispod zemlje.

Na temelju prethodnih istraživanja, znanstvenici su mislili da je plići rezervoar uglavnom čvrst, sa samo 5 do 15% rastaljenog kamena. Ali nakon korištenja snažnih superračunala za ponovnu analizu postojećih seizmičkih podataka iz posljednjih 20 godina, vjeruju da je omjer zapravo 16 prema 20%.

To je još uvijek daleko ispod praga tekuće magme za koji znanstvenici vjeruju da bi uzrokovao erupciju (oko 35 do 50%).

“Nuklearna zima” bi mogla pokriti golemo područje debelim slojem pepela

Znanstvenici su rekli da bi erupcija supervulkana Yellowstone mogla pokriti Sjedinjene Države “nuklearnom zimom” jer bi mogla pokriti golemo područje do 1000 milja od nacionalnog parka debelim slojem pepela.

Štoviše, erupcija bi gotovo trenutno mogla ubiti oko 90.000 ljudi.

Srećom, prema nalazima, znanstvenici su zaključili da supervulkan Yellowstone vjerojatno neće eruptirati u bliskoj budućnosti.

Iako nova otkrića ne mijenjaju razinu rizika od vulkana, znanstvenici kažu da sada imaju preciznije razumijevanje onoga što se događa ispod Zemljine kore.

“To je pomalo kao dobivanje novog objektiva na starom fotoaparatu”, rekao je Michael Poland, geofizičar istraživač za New York Times. “To je ista kamera, ali sada imate bolju rezoluciju. Vidite jasnije.”

Yellowstone supervulcano, koji se nalazi u sjeverozapadnom Wyomingu u Nacionalnom parku Yellowstone, jedan je od najvećih vulkana na svijetu.

Eruptirao je više puta u povijesti, uključujući tri velike erupcije koje su zatrpale okolni krajolik pepelom.

Područje je pod stalnim nadzorom Geološkog instituta Sjedinjenih Država (USGS) i Opservatorija vulkana Yellowstone.

NAJNOVIJE!