Teroristi ubili osam kršćana u Nigeriji – djeca od 9 i 11 godina su među njima

Fulani pastiri i drugi teroristi su u nedjelju ubili osam kršćana u državi Plateau u Nigeriji i ranili pet drugih. Među ubijenim kršćanima su djeca od 9 i 11 godina.

Napadači su napali selo Du, u okrugu Kwall okruga Bassa, s dvoje djece među ubijenima i ranjenima kojima je potrebno bolničko liječenje, rekao je Davidson Malison, glasnogovornik Irigwe Development Association (IDA), u izjavi za medije, prenosi The Christian Post.

“Fulani milicija upala je u zajednicu oko 20:10 sati, smjestili su se i ispalili metke po tijelima nevinih kršćana koji su spavali”, rekao je Malison. “Da bi se dokazao najveći čin zloće ovih terorista, djeca od 9 i 11 godina bila su među ubijenima.”

Pozvao je nigerijsku vladu da hitno zaduži sigurnosno osoblje da uhiti napadače.

“Teroristi su poznati nigerijskoj vladi te oni nisu duhovi niti nevidljivi”, rekao je. “Dali su prijeteće izjave posebno našim zajednicama u nedavnoj prošlosti.”

Ubijeni kršćani su identificirani kao Shara Danjuma, 9; Williams Danjuma, 11; Wala Boyi, 17 godina; Yohanna Zehwhie, 35; Avu Goji, 18 godina; Tingwie Nko, 38 godina; Afiniki Sunday, 25.; i Gani Doglas, 28 godina. Ranjeni su Tini Thomas, 14 godina; Rondo Peter, 18 godina; Boma Sunday, 45 godina; Geoffrey David, 19 godina; i Joseph Monday, 25 godina.

Napad je ostavio u suzama cijelu zajednicu

“Ne samo da smo ožalošćeni ovim nesretnim razvojem i događajem, već smo i potpuno depresivni i slomljena srca, budući da znamo koliko su miroljubivo i gostoljubivo kršćani živjeli sa svojim muslimanskim susjedima u državi Plateau”, rekao je Malison.

Napad je obavio lokalnu zajednicu “suzama, i tugom”, rekao je.

“Ovo je bez sumnje nastavak uništavanja života i neprekidni pokušaji uništavanja kršćana etničke pripadnosti Rigwea od strane terorista i naoružanih pastira koji i dalje traju”, rekao je.

U selu Atuhun Panyam u državi Plateau, u okrugu Mangu, tri su kršćanina ubijena 27. rujna, rekli su stanovnici tog područja. Čelnici lokalne zajednice Longse Jokle i Joshua Gufwam u izjavi za medije izrazili su tugu zbog kontinuiranih napada na kršćane u državi Plateau.

“Žalujemo zbog brutalnog ubojstva troje naših ljudi u Atuhun Panyamu: Panshaka Petera, Ishakua Zumuka i Yakubu Sokyesa, od strane Fulani milicije; svi čija su tijela izvučena s njihovih farmi na kojima su bili napadnuti”, rekli su Jokle i Gufwam. “Pokopani su u svojim selima koja se protežu u okrugu Pushit.”

Jokle i Gufwam, predsjednik odnosno tajnik Udruge za razvoj okruga Panyam, pozvali su sigurnosne agencije zemlje da zaustave napade na kršćane u državi Plateau.

“Osuđujemo ubojstvo tri kršćanska farmera i pozivamo sigurnosne agencije da krenu u potragu za ubojicama”, rekli su.

NAJNOVIJE!