Tri kršćana ubijena iz zasjede u Nigeriji

Nigerija je postala najsmrtonosnije mjesto na svijetu kršćane.

Stočari Fulani ubili su tri kršćana prošli tjedan u području države Benue, u središnjoj Nigeriji, rekao je lokalni čelnik.

Predsjednik Vijeća lokalne uprave Otukpo Alfred Omakwu rekao je da su pastiri prošle subote ubili kršćanina u selu Entepka u okrugu Otukpo, nakon što su ubili još dvoje dva dana ranije, 18. travnja u zajednici Adoka-Icho u okrugu Entepka.

“Njih dvoje su upali u zasjedu i ustrijelili su ih pastiri”, rekao je Omakwu.

Osumnjičeni pastiri Fulani također su ubili tri kršćana u napadima na selo Onipi 19. ožujka i na selo Okakpoga 12. ožujka, rekao je Omakwu.

Pastiri su izvršili raciju u devet pretežno kršćanskih sela u ožujku i travnju, uključujući Udabi, sva u okrugu Entekpa, rekao je. Omakwu je rekao da su kršćani raseljeni zbog napada kampirali u osnovnoj školi St. Charles, u vlasništvu Rimokatoličke crkve.

Andrew Mamedu, državni direktor međunarodne humanitarne organizacije Action Aid, rekao je na konferenciji za novinare u Abuji da su neprekidni napadi na kršćanske zajednice u Benue raselili oko 1,4 milijuna ljudi. Pozvao je na hitnu akciju vlade za suzbijanje takvih napada.

“Obitelji su rastavljene, domovi uništeni, a budućnost uništena”, rekao je Mamedu. “Trauma i patnja koju su pretrpjeli pogođeni su duboke i dugotrajne, naglašavajući hitnu potrebu za održivom izgradnjom mira i naporima za rješavanje sukoba.”

Nigerija je postala najsmrtonosnije mjesto na svijetu kršćane, s 4 118 ljudi ubijenih zbog svoje vjere od 1. listopada 2022. do 30. rujna 2023., prema izvješću Open Doors’s World Watch List (WWL) za 2024. godinu.

NAJNOVIJE!