Više od 8 000 kršćana ubijeno je u Nigeriji 2023.

Više od 8 000 kršćana je ubijeno u Nigeriji 2023. usred porasta napada, otmica i ubojstava posljednjih godina.

Međunarodno društvo za građanske slobode i vladavinu prava (Intersociety) sa sjedištem u Anambri, organizacija na čelu s kršćanskom kriminologinjom Emekom Umeagbalasijem, koja je bila vrlo kritična prema nigerijskoj vladi, izvještava da je najmanje 8222 kršćana ubijeno diljem Nigerije od siječnja 2023. do siječnja 2024.

Organizacija se oslanja na ono što smatra vjerodostojnim medijskim izvješćima, vladinim izvješćima, izvješćima međunarodnih skupina za ljudska prava i izjavama očevidaca kako bi sakupila statističke podatke.

Intersociety pripisuje smrt raznim ekstremističkim skupinama, uključujući radikalizirane pastire Fulani, Boko Haram i druge, pri čemu je znatan broj žrtava također rezultat akcija nigerijskih sigurnosnih snaga.

Države poput Benuea, Plateaua, Kadune i Nigera podnijele su najveći teret ovih napada, s tisućama kršćana otetih i stotinama crkava uništenih ili napadnutih, kaže Intersociety.

Intersociety izvještava da je država Benue doživjela najviše kršćanskih smrti, s 1450 smrtnih slučajeva, a odmah je slijedi država Plateau s 1400. Države Kaduna i Niger također su zabilježile značajne gubitke, s 822 i 730 ubijenih kršćana.

Osim gubitka života, izvješće naglašava otmicu više od 8400 kršćana diljem zemlje, pri čemu se zabrinjavajući broj tih osoba nikada nije vratio živ.

Nasilje je dovelo do napada na 500 crkava samo u 2023. godini, pridonoseći ukupno 18.500 napada na crkve od 2009. godine.

Izvješće također bilježi otmicu 70 kršćanskih svećenika tijekom godine, s najmanje 25 ubijenih. Ovi napadi nisu bili usmjereni samo na pojedince, već su uništili i zajednice, a više od 300 kršćanskih zajednica navodno je otpušteno 2023.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!