Vjernici su sretniji i mentalno zdraviji od nevjernika, tvrdi istraživanje

Vjernici koji redovito pohađaju crkvena bogoslužja su sretniji i mentalno zdraviji od nevjernika, tvrdi američko istraživanje.

Nedavno provedeno istraživanje otkrilo je gotovo rekordno nisko zadovoljstvo Amerikanaca svojim životima, pri čemu samo 47% odraslih iskazuje visoko ispunjenje i zadovoljstvo.

To označava tek treći slučaj u posljednjih dvadeset godina da je Gallup primijetio kako taj postotak pada ispod 50%, što pokazuje pad od tri postotna boda u posljednjoj godini.

Pad zadovoljstva životom poklapa se s općim zabrinutostima u vezi sa stanjem u društvu, inflacijom i različitim sentimentima. Međutim, određene skupine ističu se po izvješćivanju o višem od prosječnog zadovoljstva, posebno istinski vjernici.

Među onima koji tjedno pohađaju crkvena bogoslužja, značajnih 56% odraslih u SAD-u izražava veliko zadovoljstvo svojim osobnim životima. Nadalje, 52% onih koji prisustvuju gotovo tjedno ili mjesečno izvješćuje o sličnim razinama zadovoljstva.

Nasuprot tome, samo 41% onih koji rijetko ili nikada ne prisustvuju izražava usporedivo zadovoljstvo, ističući pozitivan utjecaj vjere.

Osim toga, 58% osoba s godišnjim kućnim prihodom većim od 100.000 dolara, 57% oženjenih osoba i 54% diplomiranih studenata dijele isto zadovoljstvo.

Druge demografske skupine koje prelaze prag od 50% uključuju demokrate (52%) i osobe starije od 55 godina (51%).

Amerikanci su manje zadovoljni životima

Analiza Gallupa zaključila je: “Amerikanci su trenutno manje zadovoljni svojim osobnim životima nego što su bili od 2011., bez obzira na postotak zadovoljnih ili vrlo zadovoljnih. Ova niža razina zadovoljstva sukladna je slabo j ekonomsko povjerenje.”

Štoviše, tekst je dodatno pojasnio: “Međutim, neke skupine odraslih u SAD-u još uvijek bilježe većinsko veliko zadovoljstvo životom, uključujući one s većim prihodima, oženjene, vjernije, s diplomama, starije Amerikance i demokrate.”

Gallupova saznanja o povezanosti između pohađanja crkvenih službi, vjere i sreće podudaraju se s prethodnim istraživanjima na tu temu.

Nekoliko studija ističe značajnu ulogu vjere u životima Amerikanaca. Primjerice, izvješće Američkog biblijskog društva “Stanje Biblije” iz prošle godine otkrilo je da “osobe koje su uključene u proučavanje Svetog pisma pokazuju najviše razine nade.”

Prethodno istraživanje Barna Grupe istaknulo je značajnu disparitet u odnosima između praktičnih kršćana i opće američke odrasle populacije. Dok je 61% praktičnih kršćana izjavilo da cvjetaju u prijateljstvima i odnosima, samo je 28% američkih odraslih izrazilo slične osjećaje.

Također, čini se da pohađanje crkvenih službi donosi iznimno pozitivne koristi. Gallupov stariji znanstvenik Frank Newport, u izvještaju prošle godine, prezentirao je statistiku svoje istraživačke tvrtke koja podupire ideju da pohađanje religijskih službi značajno utječe na životne perspektive ljudi.

Vjernici koji posjećuju crkvene službe su najzadovoljniji

Podaci Gallupa iz siječnja pokazuju da je 92% onih koji tjedno pohađaju crkvene službe zadovoljno, u usporedbi s 82% onih koji pohađaju manje od mjesečno.

Nadalje, razlika je još očitija u smislu postotka onih koji izvješćuju o vrlo zadovoljstvu – 67% onih koji pohađaju tjedno vrlo su zadovoljni svojim osobnim životom, u usporedbi s 48% među onima koji su rijetki posjetitelji.

U međuvremenu, 44% tjednih vjernika koji su sudjelovali u Gallupovom istraživanju opisalo je svoje “mentalno zdravlje i emocionalno blagostanje” kao “odlično.”

Ova se brojka relativno stabilizirala u usporedbi s prethodnim godinama, pri čemu je 46% u 2020. godini i 42% redovnih vjernika izvijestilo o slično visokim razinama mentalnog blagostanja.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!