Žrtva napada u Istanbulu bio je musliman koji je često išao na katoličku misu

Jedina žrtva nedjeljnog napada na katoličku crkvu u Istanbulu bio je musliman koji je redovito odlazio na misu, tvrde njegovi rođaci.

Tuncer Murat Cihan, 52-godišnji Turčin, ubijen je kada su dvojica naoružanih napadača otvorila vatru u crkvi Santa Maria u istanbulskoj četvrti Sariyer tijekom mise 28. siječnja.

Cihan je bio alevitski musliman s mentalnim poteškoćama koji je pohađao katoličku misu nedjeljom u mjesecima prije nego što je ubijen u terorističkom napadu, rekla su dva njegova rođaka lokalnim turskim medijima.

“Išao je sa mnom u crkvu”, rekao je Kazım Aydemir, ujak žrtve, za Gazete Duvarm.

“Zajednica ga je jako voljela. Uzalud je ubijen. Jako smo tužni”, rekao je, prenosi CNA.

Çağın Cihan, nećak preminulog, rekao je istoj turskoj novinskoj kući: “Bio je moj ujak. … Bio je jednostavna, nevina osoba i definitivno nevina žrtva. Umirovljen je s lakšim mentalnim oštećenjem.”

“Posljednja dva mjeseca išao je u crkvu nedjeljom”, rekao je.

Tuncer Murat Cihan sahranjen 29. siječnja. Aleviti su najveća vjerska manjina u Turskoj. Računa se da su oko 25% stanovništva Turske (27 mil.)

Prema turskoj vladi, 99% stanovništva su muslimani, uključujući alevite. U Turskoj živi oko 25.000 rimokatolika, uključujući migrante iz Afrike i s Filipina, prema izvješću američkog State Departmenta iz 2022. godine.

Katolički biskup Massimiliano Palinuro, apostolski vikar u Istanbulu, nazočio je Cihanovom sprovodu.

“Bio je poput anđela. Izgubio je život za tamošnju zajednicu”, rekao je Palinuro na sprovodu.

Prema lokalnom gradonačelniku istanbulske četvrti Sariyer, Sukru Gencu, otprilike 35 do 40 ljudi bilo je u crkvi na misi u vrijeme napada, uključujući poljskog generalnog konzula Witolda Lesniaka i njegovu obitelj.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!