Ni slučajno ne kupujte ovu ribu: Stručnjaci kažu da je opasna po život!

Stručnjaci savjetuju da ovu ribu ne treba nikako koristiti u ljudskoj prehrani zbog vrlo loše kvalitete.

Iako se kupcima svakodnevno savjetuje da obrate pozornost na namirnice koje konzumiraju, jedna vijest je posebno zabrinula građane.

Naime, svjetski mediji objavili su priču o opasnoj ribi, vijetnamskom somu, lat. “pangasius”, koja se može kupiti i u našim prodavaonicama po vrlo pristupačnoj cijeni.

Znate li odakle točno dolazi ova riba?

Naime, kako pišu mediji, radi se o ribi izuzetno loše kvalitete, koja se proizvodi u Vijetnamu, u ekstremno nehigijenskim uvjetima.

Njena prirodna okolina prepuna je bakterija koje vrlo lako mogu utjecati na razvoj bolesti kod ljudi. Stručnjaci savjetuju da ovu ribu ne treba nikako koristiti u ljudskoj prehrani zbog vrlo loše kvalitete.

Ova riba se gaji na farmama u rijeci Mekong, jednoj od najzagađenijij rijeka na svijetu. Prepuna je kemijskih otrova i bakterija jer se uzgaja u industrijski otpadnoj vodi koja čini veliki udio spomenute rijeke. Ne postoji ništa prirodno u njoj.

Nesretne životinje hrane se neupotrebljenim ostacima drugih riba, sušenim pa mljevenim kostima, glavama i repovima, pomiješanim sa sojinom sačmom. Na ovakav način nastalo je i oboljenje “ludih krava” u Velikoj Britaniji, kada su goveda hranjena ostacima drugih krava.

Pangasijusi rastu četiri puta brže od običnih somova, a nije isključeno da je njihova hrana “nafilovana” kojekakvim sumnjivim hormonima rasta, posebno kad se zna da nema nikakvih službenih regulativa u vezi s njihovom proizvodnjom.

Istraživanja su pokazala da su mnogi koji su jeli ovu ribu, vrlo brzo nakon obroka osjetili znake trovanja. Najčešći simptomi su mučnina, povišena tjelesna temperatura i povraćanje.

Tamošnji mediji su ovu ribu nazvali “riba prevara”, pa je čitava afera oko nje dobila identično ime.