Visoki očni tlak: Koji su uzroci, simptomi i kako izgleda liječenje?

Visoki očni tlak ili očna hipertenzija je unutarnji tlak u oku (UOP) koji je viši od normalnog. Ako se ne liječi, visoki očni tlak može dovesti do glaukoma i trajnog gubitka vida kod nekih osoba. 

No, osobe mogu imati visoki očni tlak bez ikakvih posljedica za oči ili vid. 

Istraživači su procijenili da se visok očni tlak javlja 10-15 puta češće nego najčešća vrsta glaukoma. 

Kako prepoznati visoki očni tlak?

Sami ne možete odrediti imate li povišen očni tlak jer nema simptoma kao što su bolovi u očima ili crvenilo. Tijekom detaljnog očnog pregleda vaš liječnik će izmjeriti vaš tlak i usporediti rezultate s normalnim brojevima.

Ako je očni tlak jednak ili veći od 21 mmHg to znači da je visok te da je riječ o očnoj hipertenziji. 

Bolje ćete razumjeti opasnosti očnog tlaka ako zamislite vaše oko kao kuglu koja se napuhala zbog pritiska iznutra. Pritisak koji je previsok može oštetiti optički živac i uzrokovati glaukom, piše portal Allaboutvision.com

VIDI OVO: Muče vas suhe oči? Evo kako riješiti ovaj problem

Visoki očni tlak: uzroci

Faktori koji utječu na visoki očni tlak isti su kao i faktori povezani s glaukomom. Oni uključuju: 

1. Pretjerana proizvodnja tečnosti.

Tečnost koja se nalazi s prednje strane oka, poznata i kao aqueous humor, teče kroz zjenicu i ispunjava dio oka između zjenice i rožnice oka. 

Ta se tekućina prazni iz oka kroz točno određenu strukturu u oku koja se nalazi na mjestu susreta rožnice i zjenice. Ako dođe do pretjerane proizvodnje te tekućine, očni tlak raste te dolazi do hipertenzije. 

2. Nepravilno uklanjanje tekućine iz oka.

Ako se prethodno navedena tekućina presporo cijedi iz oka, to će narušiti normalnu ravnotežu u oku zbog čega će narasti očni tlak. 

3. Određeni lijekovi mogu imati posljedice kao što je povećani očni tlak.

Steroidi kojima se liječi astma i druge bolesti često povećavaju očni tlak. 

Čak i kapi za oči na bazi steroida koje se koriste nakon laserske operacije očiju mogu dovesti do povećanja očnog tlaka kod određenih osoba. Ako su vam prepisani lijekovi na bazi steroida odmah kontaktirajte liječnika kao biste provjerili koliko često trebate mjeriti očni tlak. 

4. Ozlijede oka.

Ozlijede oka mogu dovesti do problema s proizvodnjom tekućine u oku što povećava očni tlak. 

Ta se posljedica može javiti mjesecima ili godinama nakon ozljede oka. Tijekom rutinskih pregleda očiju, svakako spomenite liječniku ako ste ikada imali kakvu ozljedu oka. 

5. Druge očne bolesti.

Visok očni tlak povezan je s drugim očnim bolestima kao što su okularni pseudoeksfolijativni sindrom, sindrom disperzije pigmenta te pojava prstena oko rožnice oka. 

Ako imate koji od navedenih problema, mogući su češći pregledi očiju. 

Na očni tlak i glaukom utječe i povijest bolesti u vašoj obitelji. Iako svatko može imati visok očni tlak, rizične skupine su Afroamerikanci, osobe starije od 40 godina te osobe s obiteljskom poviješću glaukoma ili visokog očnog tlaka. 

Visoki očni tlak: liječenje

Ako liječnik utvrdi da imate visok očni tlak, može vam dati kapi za oči.

Budući da lijekovi imaju posljedice, liječnik može odlučiti pratiti stanje očnog tlaka i poduzeti mjere samo ako se pojave simptomi glaukoma. 

U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti operaciju glaukoma kako bi izliječio visok očni tlak. 

U konačnici, jako je važno pratiti očni tlak kako biste znali je li iznad normalne razine.