Vitamin C odvaja stanice raka i uništava ih: Ali samo ako se uzme na ovaj način!

Kada se uzima oralno, velike količine vitamina C izlučuju se ili ostaju neiskorištene u organizmu. Nasuprot tome, intravensko ubacivanje vitamina C u krv učinkovitije je 100 do 500 puta u odnosu na oralnu uporabu, tvrde stručnjaci, prenosi Kurir.rs.

Ovo bi moglo objasniti zašto mnoga klinička ispitivanja povezanosti vitamina C i raka, od kojih se većina oslanjala na oralnu primjenu, nisu uspjela podrže rezultate koji su dobiveni u laboratorijskim ispitivanjima.

Najnovija studija na ovu temu, koju su proveli znanstvenici na Sveučilištu Iowi u SAD, ukazuje na to da potencijal vitamina C u borbi protiv raka ne dolazi iz svojih antioksidativnih sposobnosti, kao što se to ranije pretpostavljalo.

Naprotiv, vitamin C generira slobodne radikale koji razdvajaju stanice raka, ostavljajući zdrave stanice potpuno neoštećene.

Ciljanje slabosti malignih stanica

U jednom prethodnom istraživanju, isti znanstvenici otkrili su da visoke doze vitamina C selektivno ubijaju stanice raka u laboratorijskim pokusima s miševima i to kada se vitamin C ubrizga intravenski.

U novoj studiji, oni su pokušali otkriti uzroke koji stoje iza ovog efekta. Utvrdili su da se u tijelu vitamin C brzo razgrađuje, proizvodeći slobodni radikal hidrogen peroksid kao nusprodukt.

Ovo je paradoksalni efekt, jer su slobodni radikali spojevi koji oštećuju DNK, a koje antioksidansi kao što je vitamin C, uklanjaju iz organizma.

Istraživači su dalje otkrili da zdrave stanice imaju obrambene mehanizme koji im lako dozvoljavaju da se odupru oksidativnim efektima vodik peroksida.

“U ovom radu smo pokazali da su stanice raka mnogo manje učinkovite u uklanjanju vodik peroksida od normalnih stanica. Tako su stanice raka sklonije oštećenjima i smrti kada su pod utjecajem visoke razine vodik peroksida. Ovo objašnjava kako vrlo velika količina vitamina C koja se koristi u našim kliničkim ispitivanjima ne utječe na normalno tkivo, ali može uništiti tumorsko tkivo “, kaže glavni istraživač Gary Butner.

Tretman visokom dozom vitamina C bez nuspojava

Istraživači su otkrili da zdrave stanice koriste različite mehanizme kako bi uklonile vodikov peroksid i da je jedan od primarnih mehanizama enzim katalaza. Oni su utvrdili da niža aktivnost katalaze u stanicama proizvodi više štete za njih nego izloženost vodik peroksidom.

“Naši rezultati pokazuju da karcinom pod nižim djelovanjem katalaze najviše odgovara visokoj dozi vitamina C, dok rak s relativno visokom razinom katalaze pokazuje slabije rezultate”, rekao je Butner.

Znanstvenici planiraju buduća istraživanja posvete načinima za mjerenje razine katalaze tumora i testiraju ovu hipotezu dalje.

Ono što je također važno, jeste da su oni proveli klinička ispitivanja intravenskim korištenjem visoke doze vitamina C kod pacijenata s rakom gušterače i pluća.

Ranije, neke manje studije utvrdile su da ovaj tretman ima ograničene sporedne efekte i može poboljšati rezultate kod pacijenata. Veća studija se nada da će utvrditi da vitamin C, u kombinaciji s drugim tretmanima za rak, zapravo može povećati preživljavanje pacijenata oboljelih od karcinoma.

IZVOR:Kurir.rs