Vjera pobjeđuje iskušenja. Ako je razum potisnut u mračni kut, a noge mu stežu klade, vjera čini da zidovi tamnice odzvanjaju njenim veselim notama: ”O milosti i pravdi pjevam, Tebe Gospodine slavim!”

Vjera skida nevolji crnu masku s lica i ispod nje otkriva anđela. Vjera gleda gore u tamne oblake i vidi da su prepuni milosti i da će se promijeniti u blagoslove.

Imamo razloga pjevati čak i u Božjim sudovima prema nama, jer — prvo: iskušenje nije tako teško kao što bi moglo biti. Drugo: nevolja nije tako neizdrživa kako smo zaslužili. Treće: naša bol nas neće slomiti kao bremena koja drugi moraju nositi.

Vjera zna da njena najveća žalost nije tako strašna, nema u njoj ni kapi Božjeg gnjeva, sve je poslano iz ljubavi.

Vjera prepoznaje ljubav koja blista kao dragulj na Božjim grudima. Vjera govori u svojoj tuzi: ”To je čast za mene jer dijete mora osjetiti prut”, pjeva o čudesnim posljedicama svojih boli koje služe za duhovno dobro.

VIDI OVO: 3 glavne skupine iskušenja s kojima nas đavao napada

Štoviše, vjera kaže: ”Jer naša sadašnja nevolja donosi nam izobilnu, vječnu, od svega važniju slavu”. Tako vjera jaše dalje na crnom konju, od pobjede do pobjede, gazeći po tjelesnom razmišljanju i zemaljskom osjećanju pjevajući pjesme pobjede usred najžešće borbe.

”Sve što sretnem na svom putu u nebeski Očev dom, nevolju i bolest krutu u životu kratkom svom — uzimam iz ruke Božje, pune svete ljubavi, s vjerom da iz svake muke, na kraju me izbavi!”

Autor: Charles Spurgeon