Vjernici ovakvog duha su Bogu neodoljivi

Nema ničeg ljepšeg u Božjem duhovnom svijetu od vjernika koji posjeduje istinski duh slomljenosti. Čak i Bog nalazi takvu osobu neodoljivom. On se protivi oholima i bahatima (Jakovljeva 4,6), ali ne može odoljeti slomljenima i poniznima.

“Žrtve su Bogu duh slomljen; srce slomljeno i skrhano, Bože, nećeš prezreti.” (Psalam 51,17)

U svom prirodnom stanju nitko od nas nije slomljen. Mi smo kao mlado divljeg magarca: buntovni, tvrdoglavi, neobuzdani.

Odupiremo se žvalama, uzdama i sedlu Božje volje. Odbijamo ormu i hoćemo samo na vlastiti način. Sve dok smo tako neslomljeni, neprikladni smo za službu.

Obraćenje je kao početak procesa slamanja. Raskajani grešnik može reći: “Najoholije srce koje je ikad kucalo, u meni je ukroćeno.

Najneobuzdaniju volju koja se ikad uzdigla da se ruga Tebi ili pomogne Tvom neprijatelju, Bože moj, Ti si savladao!” U obraćenju uzimamo Kristov jaram na sebe.

Vjernici se moraju podložiti Njemu

Ali moguće je biti vjernik i još se uvijek ponašati vrlo slično neukroćenom magarčiću koji hoće lunjati poljanom po svojoj volji. Moramo naučiti uzde svog života predati Gospodinu Isusu.

PROČITAJTE: Kada vam drugi nanose zlo, evo kako trebate reagirati! To će ih posramiti i nikada te više neće povrijediti!

Moramo se podložiti njegovom postupanju s našim životom bez udaranja, propinjanja ili ritanja. Moramo znati reći:

Njegov je način najbolji,

Odustajemo od izlišnog spletkarenja,

I Njemu prepuštamo upravljanje svojim životom.

Potrebno je vježbati slomljenost ne samo prema Bogu, nego i prema svom bližnjem. To znači da nećemo biti oholi, uporni u tvrdnjama, arogantni. Nećemo se osjećati prisiljenima braniti svoja prava ili se braniti od nepravednih optužbi.

Oni pokazuju mir i staloženost u svim situacijama

Kad smo izazvani, ismijani, zlostavljani ili oklevetani, nećemo uzvraćati. Slomljeni ljudi brzo su spremni na ispriku ako nešto krivo učine ili kažu. Oni ne drže popis zamjerki ili pretrpljenih loših stvari. Na druge gledaju kao na bolje od sebe.

PROČITAJTE: Kada se netko krene svađati s vama, kršćanski je ovako odgovoriti!

Kad se susretnu sa zakašnjenjima, prekidima, kvarovima, nesrećama, promjenama rasporeda i razočaranjima, oni ne reagiraju bijesno, panično, histerično ili nakostriješeno. Oni pokazuju mir i staloženost u životnim krizama.

Ako je bračni par uistinu slomljen, nikad neće trebati na sud radi rastave. Slomljeni roditelji i djeca nikad ne iskuse generacijski jaz. Slomljeni susjedi nikad ne trebaju dizati ograde. Crkve s ljudima koji su naučili što znači biti slomljen, stalno doživljavaju iskustvo probuđenja.

Kad dolazimo k večeri Gospodnjoj i čujemo Spasiteljeve riječi: “Ovo je tijelo moje, koje se za vas lomi”, jedini ispravan odgovor je: “Ovo je moj život, Gospodine Isuse, slomljen za tebe.”

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com