NaslovnicaDuhovnostVjeruješ li ti da ti ja to mogu i hoću učiniti?

Vjeruješ li ti da ti ja to mogu i hoću učiniti?

Isus je običavao pitati: „A vjeruješ li ti da ti ja to mogu i hoću učiniti?” Tvoja vjera ti omogućuje čudesno rješenje, izlazak, oslobođenje…

Život ti je obilježen iskušenjima i patnjama. Trpiš zbog svoje nemoći riješiti svoj problem, prevladati one svoje teškoće, pronaći izlaz iz bezizlazne situacije, preokrenuti ono zlo koje te muči u dobro, bolest u ozdravljenje i zdravlje, onaj tvoj neuspjeh u uspjeh, poraz u pobjedu.

S druge strane Gospodin je tu koji ti donosi nadu. On ti poručuje: „Bogu je sve moguće, a također i onom koji mu vjeruje sve je moguće.” Tim riječima daje ti do znanja da u njemu imaš u rješenje, izlazak i milost preokreta svakog zla u dobro. Kako? Vrlo jednostavno: vjerom!

Bog onima koji mu vjeruju, ono nemoguće čini mogućim. Vjera da On može, hoće i da će to doista i učiniti, omogućuje Mu da ono nemoguće postane mogućim. Suprotno vjeri, sumnja i nevjera u tome ga onemogućuju.

U svom zavičaju Isus nije mogao čudesno djelovati, jer mu nisu vjerovali. Kad god su mu ljudi vjerovali, on bi ih čudesno spašavao, oslobađao, ozdravljao i pomagao. Da bi im to mogao učiniti, jedino što je od njih tražio bila je vjera. Običavao je pitati: „A vjeruješ li ti da ti ja to mogu i hoću učiniti?”

Dakle, tvoja vjera ti omogućuje čudesno rješenje, izlazak, oslobođenje, ozdravljenje i Božju pomoć tamo gdje više pomoći nema.

Izraelcima je bilo nemoguće osloboditi se od robovanja Egipćanima: nisu mogli otarasiti ih se i izići slobodni iz njihove zemlje sve dok nisu ušli u vjeru da će ih Bog čudesno osloboditi, izvesti iz ropstva i potom uvesti u novu zemlju slobode, meda i mlijeka. Kako su oni sve to doživjeli? Jednostavno: svojom vjerom.

VIDI OVO: Što vjera u Isusa Krista traži i daje?

Vjera koju Gospodin traži od tebe

Uđeš li i ti u vjeru koju Gospodin od tebe traži, doživjet ćeš svoje oslobođenje, izlazak i preokret svog zla u dobro. U tom slučaju on će te dalje voditi, štititi i pomagati: bit će s tobom, ići će ispred tebe i micati sva ona brda tvojih zapreka na tvom životnom putu tako da ćeš moći ići naprijed, napredovati i postizavati uspjehe.

Jednostavno Mu vjeruj, nadaj Mu se i pouzdaj u njega: dopusti Mu da on prebiva i vlada u tvom srcu, te upravlja koracima tvoga života! U tom slučaju sigurno se nećeš razočarati: bit ćeš obdaren blagoslovljenim životom.

Priznaj Gospodina gdje god bio i što god činio! Za uzvrat on će upravljati tvoje korake pravim putem. A što to znači priznavati ga? U svakom trenutku, na svakom mjestu, u svakoj situaciji, uvijek i svagdje, u svemu i za sve: i u dobru i zlu vjeruj mu, pouzdaj se u njega i nadaj mu se – prihvaćaj ovisnost o njemu i njegovoj volji; slušaj ga!

Eto, to znači priznavati Gospodina. U tom slučaju on će te voditi, štititi i pomagati, te oslobađati od svih tvojih tjeskobnih briga i opterećenja.

Svojom ustrajnom vjerom, nadom, pouzdanjem i molitvom drži se njega kao ono pijan plota: traži ga i utjeci se Njemu! On će tada biti tvoje utočište i pomoć u nevolji; on će ti kad tad svako zlo okrenuti na dobro.

Autor: Antun Koprivnjak