Zašto ne treba piti vodu prije, za vrijeme jela i odmah nakon jela?

Mnogi konzumiraju velike količine vode dok jedu, u nadi da će tako prije probaviti hranu, no to nije točno.

Premda postoji teorija o tome koliko vode treba piti prije, za vrijeme i nakon jela, mnogi ne razmišljajući konzumiraju velike količine vode dok jedu, u nadi da će tako prije probaviti hranu. Međutim, stručnjaci preporučuju da obratite pozornost na to koliko vode pijete, jer ona ometa probavne procese.

“Vašem tijelu je potrebno skoro dva sata da svari ono što jedete. Hrana prolazi kroz grlo do želuca i onda kroz crijeva prije nego se izbaci iz organizma. U tijelu postoji tekućina koja pomaže probavi i ako pijete vodu prije jela, ne samo da razrjeđujete tekućinu nego i uznemiravate organizam u probavnom procesu. Zbog toga se ne preporučuje da pijete vodu prije jela. A ako ipak to odlučite uraditi, popijte je pola sata prije nego počnete jesti”, rekla je nutricionistkinja Anju Sood, prenosi Klix.

Ona također savjetuje da ne pijete vodu za vrijeme jela jer ona otežava crijevima i želucu da na normalan način probave ono što ste pojeli.

“Neki ljudi koji piju vodu uz obroke imaju proširena crijeva”, rekla je.

U njenim istraživanjima se navodi da se ne treba “pretrpavati” vodom nakon jela jer će vas ona “napuhati” te ćete poremetiti normalan proces probave i brže ćete postati ponovo gladni. Predlaže da sačekate pola sata prije nego popijete vodu nakon jela.

“Moja preporuka jeste da podijelite dvije litre vode na čitav dan i postupno pijete, tako da se nikad ne prepunite. Previše vode remeti probavu te se može da višak hrane ostane u organizmu i poremeti razine inzulina i šećera, a to vodi prema dijabetesu”, rekla je Anju.