vrtoglavica simptom bolesti
Foto: Flickr

Vrtoglavica, lat. vertigo, nije bolest već simptom koji ukazuje na određene poremećaje ili zdravstvene probleme koje treba utvrditi i pravovremeno pristupiti liječenju.

Zato nemojte ignorirati ovaj simptom, ne samo zato što je izrazito neugodan, već kako bi liječnik otkrio pravi uzrok nastanka vrtoglavice koju je u velikom broju slučajeva moguće liječiti. Postoji više od 350 stanja koji je mogu uzrokovati te je, nakon boli u prsima i umora, jedno od najčešćih stanja zbog kojeg se pacijenti obraćaju doktoru za pomoć, piše Večernji.

Vrtoglavica je u stvarnosti samo simptom koji upućuje na poremećaj funkcioniranja centra za ravnotežu. Može biti praćena teturanjem, glavoboljom, osjećajem nesvjestice, strahom ili rušenjem zahvaćene osobe, kao i pojavom nevoljnih trzaja očiju te otežanim kretanjem. Oni koji su doživjeli jake vrtoglavice žale se na otežano kretanje, pogoršavanje simptoma na svjetlu te mučninu i povraćanje.

Liječnik će utvrditi radi li se o vrtoglavici kojoj je uzrok poremećaj u unutrašnjem uhu ili se radi o poremećaju središnjeg živčanog sustava ili je možda riječ o nekom psihološkom problemu koji je doveo do osjećaja nestabilnosti. Često je osjećaj vrtoglavice uzrokovan i naglim ustajanjem ili položajem spavanja. Tada je riječ o tzv. benignom pozicijskom vertigu.

Osim metaboličkih uzroka, vrtoglavicu središnjeg porijekla mogu prouzrokovati i migrene, multipla skleroza, tumori stražnje lubanjske jame, moždani udar, infekcije mozga, moždana trauma, tumor statoakustikusa, živca koji iz labirinta prenosi signale do mozga. Tumor često pokazuje simptome tek kada naraste do velikih dimenzija, što loše utječe na prognozu bolesti.

Zbog aterosklerotično suženih krvnih žila u vratu, u uvjetima slabijeg protoka krvi, često se događa da mozak privremeno ostane bez kisika, što se može očitovati vrtoglavicom uz često prisutan strah i osjećaj nesvjestice. Slična pojava se ponekad događa i u zdravih ljudi nakon naglog ustajanja.

Kako ne biste strahovali od ponavljanja ovog neugodnog simptoma treba na vrijeme utvrditi koji je uzrok vrtoglavica i krenuli s liječenjem na vrijeme, obratite se svom liječniku opće medicine koji će vas uputiti na daljnje pretrage.

IZVORVecernji.hr