Za sve vas koji ste iskusili izdaju bliske osobe

Jeste li iskusili izdaju bliske osobe? Možda poznajete nekoga tko je jednom svakome rekao da vas voli. A onda, fijuuu – i taj vam je prijatelj probo leđa. Okrenuo se protiv vas i sada vas pokušava povrijediti.

Možda ste rastavljeni i sad vas supružnik probada nožem. Jednom ste bili uvjereni da vas vaš supružnik ljubi i poštuje. Stajao je uz vas kod oltara govoreći da će biti s vama do kraja života. Jednom su njegove riječi bile blage i ljubazne te ste mislili: ”Tako smo prisni. On je moj najdraži prijatelj.”

A sad vas je zaboravio, možda radi neke druge. Sramoti vas; pred vama je slatkorječiv, a za vama vas pokušava uništiti. Ne možete vjerovati što čujete: ”Mislila sam da ga poznajem. Kako može biti takav?”

Možda je vaš neprijatelj blizak, osobni prijatelj; možda pomoćnik u službi ili kršćanski suradnik. Jednom je taj prijatelj izgledao sveto i bezazleno i vi ste mu vjerovali. Ali iznenada, bez nekoga vidljivog razloga, okrenuo se protiv vas. Ništa niste učinili da biste izazvali njegovo suprotstavljanje. Zapravo, i dok vas sramoti, vi ste ostali prijatelj. Međutim, ne možete vjerovati kad vidite zlobu koju on drugima bljuje o vama – laži, bolne riječi, bolne manipulacije. A rane to više bole jer je to bio vaš prijatelj.

Neki će čitatelji možda pitati: ”Događaju li se uopće takve stvari u tijelu Kristovom? Ne vidim kako bi to moglo biti istina o nekom kršćaninu!” Nažalost, moram reći da je to i više nego istina.

Poznajem svetoga poslovnog čovjeka koji je bio pozvan da služi u odboru jedne kršćanske organizacije. Na njihovu prvom sastanku bio je šokiran interesima i borbama kojima je bio svjedok. Zbunjen me nazvao, pitajući: ”Je li to tako u svakoj službi? To sam očekivao na poslu, ali obeshrabren sam onim što sam vidio i čuo među tim ljudima. No ne mogu sjediti u Kristovu Duhu i mirno razgovarati o svojim neslaganjima.”

Kažem vam, nije moguće biti potpuno svet bez potpune poslušnosti zapovijedi našega Gospodina da ljubimo jedni druge. Isus je rekao: ”Čitav je Zakon ispunjen u ovome – da ljubite Boga čitavim svojim srcem i bližnjega svojega kao samoga sebe” (vidi Mt 22,37-40).

Bog uistinu testira našu ljubav za Njega kroz ljubav koju pokazujemo našoj braći i sestrama vjernicima. ”Ako netko tvrdi: ‘Ljubim Boga’, a mrzi svoga brata, lažac je: jer tko ne ljubi svoga brata koga vidi, ne može ljubiti Boga koga ne vidi” (1 Iv 4,20).

Možete pjevati Bogu slavopoje u crkvi i dijeliti hranu beskućnicima, ali ako imate i najmanju mržnju prema nekome, vaša ljubav za Boga je uzaludna. Sveto pismo govori da ako u svom srcu gajite zlo prema nekome, u Božjim očima ste licemjer.

Ljubiti one koji su nas povrijedili nije mogućnost izbora, to je zapovijed. ”A njegova je zapovijed ovo: vjerovati u Sina njegova Isusa Krista i ljubiti jedan drugoga kako nam je naredio” (1 Iv 3,23). ”Ovo vam zapovijedam da ljubite jedan drugoga” (Iv 15,17).

Možda ćete prosvjedovati: ”Gospodine, služim ti, slavim te i štujem, žrtvujem za tebe, ali nemoj očekivati od mene da zaboravim tu bol. Ako bi razumio dubinu boli kroz koju sam prošao, ne bi to od mene tražio. To nije u mojoj moći.”

O da, to jest u vašoj moći. Isus govori da nam je dao svu silu nad neprijateljem. Njegov Duh Sveti nam daje snagu da oprostimo čak i kad smo vrlo duboko povrijeđeni.

Vidite, kao udovi Kristova tijela, moramo se ponašati prema uputama koje nam daje naša glava, Isus. Razmislite o tome: nijedan se vaš prst ne miče niti vam oko trepne bez upute iz mozga. Isto tako, ako ne Krist naša glava, tada se svi njegovi udovi moraju micati prema Njegovim mislima. A on je jasno izrazio svoje misli o tome: ”… budite jedan prema drugom prijazni, puni milosrđa! Opraštajte jedan drugome, kao što je i Bog oprostio vama u Kristu” (Ef 4,32).

Ponašate li se prema Kristovoj mudrosti? Ili ste postali svoja vlastita glava, neovisni o Njemu? Jeste li svojim neprijateljima oprostili u ljubavi, kao što je i Isus vama oprostio? Ili još uvijek gajite mržnju i na taj način gomilate grijehe protiv sebe?

Autor: David Wilkerson

NAJNOVIJE!