Zablude o spavanju u koje ne trebate vjerovati

San je nužan za normalno funkcioniranje našeg tijela i uma. Pojavile su se mnoge zablude o spavanju u koje ne trebate vjerovati.

San je je ključan za odmor tijela, a problemi sa snom mogu učiniti veliku štetu našem tjelesnom i mentalnom zdravlju. Postoje zablude o tome kako bolje razumjeti san, ali u njih ne treba vjerovati.

Ubrzan stil življenja negativno utječe na san, pa je razumijevanje ciklusa sna važno kako bi se izbjegle poteškoće i san unaprijedio. Ipak, postoje i neke zablude koji stvaraju pogrešnu sliku.

Ako legnete ranije, zaspat ćete ranije

Ovo je jedna od poznatijih zabluda koje smo čuli, a to je da odemo u krevet iako nismo pospani. Ako provodite noći u krevetu bez sna, tijelo će “povezati” krevet s budnim stanjem, a ne s odmaranjem.

Hrkanje je uobičajen problem i potpuno je bezopasno

Hrkanje se obično tretira kao uobičajen problem koji smeta samo onima oko nas, no to nije istina. Činjenica je da je hrkanje mnogo ozbiljnije od toga te da može biti simptom ozbiljnog problema sa snom. Opstruktivna apneja u snu (OSA), koja uzrokuje parcijalnu ili potpunu blokadu dišnih puteva predstavlja ozbiljan problem. U tom slučaju uslijedi buđenje jer organizam “shvati” da osoba ne diše. Ovaj problem negativno utječe na kvalitetu sna i povećava rizik od krvožilnih i drugih bolesti.

Alkohol će vam pomoći da zaspete 

Ova zabluda o spavanju je potpuno beskorisna, jer alkohol nije sredstvo koje će vam pomoći da zaspete. Zapravo, alkohol ima suprotan učinak, sprječava tijelo da luči melatonin koji je potreban za opušten san. Konzumiranje alkohola sprječava osobu da sanja, tako da kasnije ima osjećaj da se nije u potpunosti odmorila.

VIDI OVO: Nesanica: Kako Bog može pomoći?

Otvaranje prozora automobila i klima-uređaj će vas održati budnim dok vozite

Pospanost za vrijeme vožnje nije rijetka pojava, a trebate znati da nikad ne trebate nastaviti voziti u takvim situacijama. Oni koji misle da će ih otvaranje prozora ili uključivanje klima-uređaja u automobilu održati budnim, varaju se. Umjesto toga je potrebno pronaći sigurno mjesto za zaustavljanje automobila i barem kratak san. Neki će reći da im kofein pomaže da ostanu budni, ali kofein djeluje tek nakon 30 minuta i ima različite učinke na različite ljude.

Ovih 9 molitvi vam mogu pomoći da spavate mirno i spokojno

Dovoljno je spavati samo nekoliko sati

Nedostatak sna je nezdrav za tijelo, jer je san ključan za mentalno i fizičko zdravlje. Mišići se tijekom sna oporavljaju pa je odraslima potrebno 8 do 9 sati sna svake noći. Kraći san bi mogao negativno utjecati na učinkovitost na poslu te na funkcioniranje tijela i uma.