Zahvalnost doslovno transformira ljudski mozak

Često smo u prilici slušati o moći koju zahvalnost ima da nas prebaci u zadovoljnije mentalno stanje. Ali, znate li da zahvalnost i doslovno transformira ljudski mozak?

Prema zaključcima Centra za istraživanje umnih sposobnosti s UCLA sveučilišta, redovno iskazivanje zahvalnosti doslovno mijenja molekularnu strukturu mozga, održavajući funkciju sive mase, i čineći nas zdravijim i sretnijim.

Kada se osjećate sretnim, to utječe na vaš središnji živčani sustav. Spokojniji ste, mirnije odreagirate, a i manje ste odbojni. Zahvalnost je i vrlo učinkovita vježba za poticanje osjećaja sreće i zadovoljstva.

Istraživanja potvrđuju da zahvalnost transformira mozak i čini nas sretnijima

U jednoj studiji o zahvalnosti, koju su proveli Robert A. Emmons sa Sveučilišta Kalifornija i Mike McCullough sa Sveučilišta u Miamiju, nasumično odabranim sudionicima zadana su tri zadatka.

Sudionici su svakog tjedna vodili dnevnik, s tim da su članovi prve grupe bilježili stvari zbog kojih su bili zahvalni, članovi druge grupe bilježili su one stvari koje su ih opterećivale, dok su članovi treće grupe vodili dnevnik o neutralnim događajima.

Nakon deset tjedana, sudionici ispitivanja koji su zapisivali sve ono za što su bili zahvalni osjećali su se 25% bolje od članova ostale dvije grupe, a i vježbali su u prosjeku jedan i po sat duže.

U sljedećem istraživanju, obavljenoj na sličan način, Emmons je utvrdio da su sudionici studije iz grupe koja je svakodnevno zahvaljivala u tom razdoblju bili spremni pružiti jaču emotivnu podršku ljudima oko sebe nego sudionici iz ostalih grupa.

U još jednom istraživanju o zahvalnosti praćene su odrasle osobe sa NMD sindromom – neurološko-muskulatornim poremećajem – koje su u većini slučajeve patile od post-polio sindroma.

VIDI OVO: 5 osoba iz Biblije koje su pokazale najviše zahvalnosti

Sudionici koji su svakodnevno izražavali zahvalnost, u usporedbi s onima koji to nisu redovno činili, osjećali su se znatno odmornije i svježije ujutro nakon buđenja. Također su osjećali bliskiju povezanost s drugima, u odnosu na sudionike iz grupe koja nije izražavala zahvalnost.

U četvrtom istraživanju nije vođen detaljan dnevnik o zahvalnosti, već se promatrala količina zahvalnosti koju su sudionici studije svakodnevno pokazivali. U toj studiji, kineski istraživači su otkrili povezanost povećanog izražavanja zahvalnosti kako sa boljim snom, tako i s nižom učestalošću pojave anksioznosti i depresije.

Bolji san i manje anksioznosti i depresije – jako dobri razlozi da češće izražavamo zahvalnost!

NAJNOVIJE!