zašto Bog dopušta patnju
Foto: Pixabay

Postoji li Bog zaista? Zašto Bog dopušta bol i patnju? Je li Isus doista rođen od djevice? Imam li ja svrhu u životu? Mogu li se osloniti na ono što Biblija kaže? Je li Bog ista osoba kao i Isus Krist? Može li Bog doista koristiti nekoga kao što sam ja?

Ovo su sve pitanja koja smo se nekada pitali, ali realnost je da na svatko od njih ne postoji crno-bijeli odgovor. Iako je meni jako jednostavno odgovoriti “Jer Bog je suveren!”, to neće biti prihvatljivo većini ljudi koji se nalaze u teškoj i bolnoj situaciji, bez obzira na to je li to istina.

Zašto Bog dopušta bol i patnju?

  1. Kako biste mogli razumjeti i prepoznati gdje možete naći utjehu. Njegove ruke su vaše odmorište!
  1. Jer je čak i sam Isus tugovao i patio. On gotovo kao da govori: “I ti možeš plakati!”
  1. Kako bi Njegovi utjeha i mir mogli biti prikazani u vrijeme potrebe. On je uvijek spreman da vas zagrli!
  1. Kako bi vaša vjera imala priliku biti upotrijebljena. Vjerujte u njega tijekom boli i kušnje. Njegova utjeha i mir vas neće odvesti na krivu putanju!
  1. Kako biste se mogli osjećati kao čovjek, i sudjelovati u radosti davanja podrške drugima. Dublje se povežite i plačite jedni s drugima!

Svakako, razumijem da to možda nisu odgovori koje ste tražili, ali dopustite mi da situaciju još malo pojasnim. Prošle godine, moj djed je preminuo u užasnoj prometnoj nesreći. Iako još uvijek ne razumijem zašto je Bog dopustio da se ova okolnost dogodi, ona je definitivno potvrdila to gdje ja nalazim utjehu. Ima li to smisla? Nisam mogao shvatiti zašto je uopće Bog dopustio da moj djed umre, ali ja ću uvijek znati u kome pronaći utjehu kad se stvari ovako dogode. U ISUSU!

Na kraju, pogreb mog djeda je ipak izgledao kao slavlje. Ne zbog njegove smrti, nego zato što je sada u naručju svog nebeskog oca. I iako je bilo teško gledati moju baku kako plače nad lijesom, radost i mir koje je imala znajući da je moj djed je bio u rukama svog spasitelja je nešto što nas je sve iznenadilo. Ona možda ne razumije sve što se dogodio, ali ona zna da je moj djed sada savršen, bez mane, i prekriven vječnom ljubavi.

Patite li?

Je li voljena osoba preminula?
Jeste li u financijskom dugu ili problemima?
Imate li teškoće u braku?
Jesu li vam djeca buntovna?
Jeli vam se smučilo to da ste bolesni i umorni?
Je li vas netko lagao, varao, ili krao od vas?
Jesu li vam ocjene u školi loše?
Borite li se sa depresijom?
Štogod vaše okolnosti bile, želim vam reći da mi je jako žao. No, moram vam reći da, iako možda nikada nećete shvatiti zašto se neke stvari događaju, uvijek ćete znati kome (Isusu) da se okrenu kada ste u potrebi.

Dakle, da odgovorim na vaše pitanje: Zašto Bog dopušta bol i patnju?

Ja iskreno ne znam. Ne znam zašto je moj djed preminuo. Ne znam zašto se kćer naših prijatelja bori protiv raka. I ne znam zašto sam se borio s teškom depresijom pet godina. No, ja znam da je on jedino pravo rješenje za pronalaženje mira i utjehe. Nitko vam drugi to ne može ponuditi. Najiskrenije, ja ne mislim da bi život bio ispunjeniji kad bi sve išlo onako kako mi želimo. To jednostavno ne bi imalo smisla.

Matej 5,4: ”Blaženi ožalošćeni, jer oni će se utješiti! ”

Matej 11,28: ”Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas okrijepiti. ”

2. Korinćanima 1,4: ”koji nas tješi u svakoj našoj nevolji da bismo mi mogli tješiti one koji su u bilo kakvoj nevolji utjehom kojom smo i sami od Boga utješeni.”

U vašim kušnjama, gledajte ka Bogu. U vašoj patnji, gledajte ka Bogu. U vašoj boli, gledajte ka Bogu. On će vam donijeti vječni mir u svijetu koji nudi samo privremeni mir.