bog bol
Foto: Pixabay

„Ta još se do krvi ne oduprijeste u borbi protiv grijeha. Pa zar ste zaboravili opomenu koja vam je kao sinovima upravljena: Sine moj, ne omalovažavaj stege Gospodnje i ne kloni kad te on ukori. Jer koga Gospodin ljubi, onoga i stegom odgaja, šiba sina koga voli.“ (Hebrejima 12, 5-6)

Kušnja je bolna situacija koju Bog dopušta kako bi promijenio i usmjerio moj karakter. Ono što radim, i ono što jesam. Kušnje su znakovi da Bog nastoji usmjeriti moje djelovanje i duh. Nekoliko se biblijskih termina izmjenjuje u ovom kontekstu: kušnja, patnja, muka, ukor, disciplina. Kušnje su teško vrijeme po čovjeka!

Ova teška vremena razlikuju se po duljini i intenzitetu. Iskušenja mogu biti iznenadna, brza i žestoka. Mogu se produljiti na nekoliko mjeseci, godine ili pak desetljeća. Kušnje mogu biti male i nesnosne, ili velike i razarajuće.

Svi ljudi prolaze kroz kušnje. Zapravo, ako ste Božje dijete, i sada prolazite kroz neki oblik kušnje. To je najteži dio života – možda je fizička, financijska, odnosna ili situacijska.

Ovo je nepobitna činjenica – bol je često ključni dio Božje volje u ovom svijetu. Bog je dopušta i ponekad je i uzrokuje u našim životima. Ona je jedno od oruđa kojim svoje tvrdoglave ovce vraća u sigurnost. Božja ljubav nije njega za razmaženo dijete – ona je savršena ljubav. Bog ne kaže: „Evo, Mirko, uzmi još kolača. Evo ima ih još s ekstra šlaga.“ To nije Bog. To je možda vaša baka, ali to nije Bog.

Bog nas kroz kušnje disciplinira, trenira i podučava, kao što roditelji rade djeci. Ne uzimajte olako to što Bog radi. Zapravo, o tome bi trebalo dobro razmisliti.

Kada Bog odluči napraviti promjene u vašem djelovanju ili karakteru, nemojte biti sarkastični, opušteni ili nemarni. On je Bog! On nikome ne odgovara i on zna što čini. Nemojte Njegovo djelo uzimati zdravo za gotovo. Ne budite neodgovorni prema kušnjama. Ako još nisu stigle, doći će uskoro.

Nemojte se pokolebati ako vas On udari po prstima. Kada je u pitanju vaš život i osoba, Bog će učiniti sve što treba. Njegova je disciplina stroga, no nemojte se bojati, jer On disciplinira one koje voli.

Zašto nas On disciplinira? Zato što nas voli. Možda razmišljate: „Bože, ako me voliš, zašto me ostavljaš praznoga džepa i s kreditima?“

Bog nas ne napušta kroz naše kušnje, nego nam izlazi u susret. On neće prekrstiti ruke, nego će zasukati rukave. On se priprema u vašem životu učiniti nešto što mu ranije niste dopustili da učini. Kušnje su zapravo dokaz Njegove ljubavi.

Nikada nemojte ovo zaboraviti: kada vam Bog dopusti da prođete kroz kušnju, to je iz Njegove ljubavi. On motri na vas, pazi na vas. To je biblijska ljubav, ona koja vam omogućuje da prođete kroz dolinu suza i dosegnete vrh. Nema lažnih i brzih rješenja s Bogom: „On [nas disciplinira] – nama na korist, da postanemo sudionici njegove svetosti.“ (Hebrejima 12, 10)

Bog vas vodi na bolje mjesto. On zna cilj i on vas k njemu upravlja. Kao iskusan stomatolog, on uklanja ono što je loše, supstancu koja vam je ogorčala život. Kada je posao gotov, život će vam biti bolji, no samo ako prihvatite Njegove nakane.

Autor: James McDonald; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Thecourage.com