NaslovnicaŽivotZašto Bog dopušta da iskusimo bol?

Zašto Bog dopušta da iskusimo bol?

Jedna od najvećih prepreka za vjerovanje Bogu je konfuzija u vezi prisutnosti boli. Ako je Bog dobar i pun ljubavi, i ako želi da iskusimo plan koji donosi nadu i budućnost, zašto dopušta da nam se događa bol?

Prvo što moramo utvrditi jest da nam Bog nikada ne nanosi bol. Upravo je smiješno kako su Adam i Eva počeli ukazivati jedno na drugo kada su prvi puta okusili sramotu (koja je samo varijanta boli proizašla iz ega). Krivili su jedno drugoga, krivili su zmiju, pa čak i Boga. Sjetite se Adamovih riječi: „Žena koju si mi dao da bude uza me, ona mi dade s drveta te jedoh“ (Post 3,12).

Bog nikada ne uzrokuje bol. Grijeh uzrokuje bol, i zbog tog grijeha snosimo potpunu odgovornost. Dakle, u suštini zapravo povrjeđujemo sami sebe. No, i dalje ostaje činjenica da Bog ne čini ništa po tom pitanju. To je zato što, iako je pun ljubavi, On je i dalje pravedan, i mora dopustiti pravdi njezin put. To je jednostavno Njegova priroda.

No, u Božjoj dobroti i mudrosti, On s ljubavlju i strateški mijenja smjer naše boli na takav način da nam zapravo ide u korist. Ovdje su tri načina na koja nam Bog omogućuje da imamo koristi čak i kad sami sebi nanosimo bol zbog grijeha.

Bol nas štiti

Kad smo uhvaćeni u grijehu, Bog dopušta kaznu kao sredstvo da nas upozori na daljnju štetu ako nam grijeh izmakne kontroli. Nažalost, puno ljudi ne uzima savjet i nastavlja u grijehu i u boli.

No, ostaje činjenica da Bog dopušta bol samo zato što nas voli i želi nas zaštititi. Psalam 16,6 kaže ovako: „Konopci mi padoše na predivna mjesta; doista, prekrasna mi je baština!“

Bol pomaže našem rastu

Uvijek se iznova dokazuje koliko je bol učinkovita u našem rastu. Kao što stara izreka kaže: „Što te ne ubije, samo te ojača.“ Ne samo da je ta izjava istinita, također je biblijska.

Hebrejima 12,10 kaže: „Ta oni su nas nešto malo dana — po svom nahođenju — odgajali, a On nama na korist, da postanemo sudionici njegove svetosti.“

Cilj je sve više rasti u Božjoj svetosti. Iako nećemo u potpunosti postići svetost, sve više nastojimo biti poput Boga. Najbolji način da do toga dođe je kroz bolno odgajanje.

Zbog boli više cijenimo raj

Jedna stvar je sigurna: Naša sadašnja bol neće biti u nebu. Stoga se možemo radovati danu kada ćemo biti slobodni od svih boli. Ova sadašnja bol s kojom se suočavamo potiče nas da još više cijenimo slobodu, koju ćemo imati kad budemo s Bogom u nebu.

U Rimljanima 8,18, Pavao kaže: „Smatram naime da patnje sadašnjega vremena nisu vrijedne usporedbe sa slavom koja se ima objaviti u nama.“

Bol koju danas osjećamo veliča proslavljeni život kojeg ćemo dijeliti s Ocem na nebu.

Autor: Patrick Mabilog; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Christian Today