Jakov hrvanje s Bogom

U knjizi Postanka postoji zanimljivi izvještaj koji ste vjerojatno čuli, ali niste u potpunosti razumjeli. Nalazi se u Postanku 32,25, koji govori: “Jakov ostane sam. I neki se čovjek hrvao s njim dok nije zora svanula.”

Neki su ovo protumačili kao da se Jakov hrvao s anđelom Božjim. Drugi kažu da se Jakov hrvao sa samim Bogom. Bilo da se Jakov hrvao s Bogom ili Njegovim predstavnikom, bukvalno ili u duhovnom smislu, možemo naučiti par stvari o hrvanju s Bogom.

Svi smo možda u nekom trenutku osjetili da se hrvamo s Bogom. Možda ste se hrvali (ili se i sad hrvate) s Bogom za iscjeljenje, uspjeh ili obnovljeni odnos. Mnogo puta Bog dopušta da se hrvamo s Njim iz određenih razloga. Pogledajmo zašto je Bog dopustio da se Jakov hrva s njim i kako možemo ove razloge primijeniti na naše hrvačke utakmice s Bogom.

Hrvanje nije buntovnost, već težnja

Stih 27 nam daj razlog zašto se Jakov hrvao s Bogom ili Njegovim anđelom. Kaže: “Pusti me jer zora sviće! Ali on odgovori: Neću te pustiti dok me ne blagosloviš.” Jakov se nije hrvao da bi otjerao Boga. Umjesto toga, on se hrvao da bi zadržao Boga uza sebe.

Shvaćamo u našim životima da može biti borba zadržati Božju prisutnost uz nas. Ali nema hrvanje koje više korisno od težnje za Božjim prisustvom i stoga Njegovim blagoslovom. Neće uvijek biti lako osjetiti da je Bog blizu, ali će uvijek biti vrijedno borbe.

Bog nije neprijatelj, već nagrada

Jakov je u Bibliji poznat kao onaj koji teži blagoslovima, ali ga je mnogo puta tražio na pogrešan način. Borio se za blagoslov svoga oca Izaka kroz prijevaru. Ovo hrvanje s Bogom nije bilo tako. Jakov se nije hrvao s Bogom zato što je Bog bio njegov neprijatelj. Hrvao se s Bogom, jer je Bog bio njegova nagrada.

Matej 6,33 nas podsjeća: “Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.”

Često tražimo blagoslov – novca, uspjeha, slave, značaja, svrhe ili bilo koje druge poželjne stvari – ne shvaćajući da je Bog sam po sebi blagoslov, a sve ostalo samo dodatni bonus. Hrvajte se danas s Bogom ne zato što je On protiv vas, već zato što je On sve što vam je potrebno.

Isus se zbog nas hrvao s najvećim neprijateljem

Očigledno dok se Jakov hrvao s Bogom, Bog je zadržavao svoju snagu. Ovo nas podsjeća da Bog zadržava svoj gnjev protiv nas jer je Bog uzeo Božju ljutnju prouzročenu našim grijehom, tako da se mi ne bi morali hrvati s posljedicama grijeha.

Isus olakšava naše terete stavljajući na sebe jaram našeg grijeha tako da se ne moramo boriti onoliko koliko bi se borili da smo sami. Zato što se Isus hrvao s grijehom i smrću, mi se sada možemo hrvati s Bogom u težnji za njim i Njegovim blagoslovom.

Autor: Patrick Mabilog; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today