Osjećate li se kada kao da vas Bog ignorira?

U zadnje vrijeme sam primila dosta emailova od žena koje me pitaju zašto ih Bog ne sluša, ili zašto je odbio odgovoriti na njihove molitve. Ne znajući ništa o ljudima koji postavljaju pitanja – ili čak što su njihovi zahtjevi – mislila sam kako bih trebala pisati na na ovu temu: “Zašto Bog ne odgovora na moje molitve?”

zašto Bog ne odgovara na vaše molitve
Foto: Jill Justus/Flickr

U Svetom pismu Bog je postavio neke parametre oko molitve koje smo skloni zaboraviti. Mislim da, ako se pitamo tri pitanja, možemo utvrditi je li smo unutar tih parametara, i možemo li očekivati odgovor na naše molitve.

  1. Imam li odnos s Bogom?

Samo oni koji su “u Kristu” ima privilegiju tražiti od Boga bilo što.

U Starom zavjetu, Bog je tražio određene pojedince (i na kraju čitav narod Izraela) da budu u savezu sa Njim. Ovo su ljudi koje je želio da ga zazivaju za pomoć.

I u mnogim slučajevima, Bog je povukao svoj bijes, ili je promijenio mišljenje o situaciji na temelju molitve neke osobe.

U Novom zavjetu, Isus je učio svoje sljedbenike kako moliti, počevši od obraćanja Bogu kao svom “Ocu na Nebesima.” I pod Starim i pod Novim savezom, molitva je nešto što postoji unutar odnosa između Boga i pojedinca.

Postoje mnogi danas koji misle da samo zbog toga što su jednostavno pitali Boga za nešto, on je dužan pozitivno odgovoriti na molitvu. No, moramo biti u ispravnom odnosu s Bogom kako bi nešto od Njega tražili. A da bi bili u ispravnom odnosu s Bogom, moramo vjerovati u njegovu Sinu, Isusu, i onome što je učinio za nas na križu kroz svoju smrt i uskrsnuće.

Ako vjerujete u pravednost Isusa Krista, a ne u svoju, Pismo kaže da se pristupimo smjelo Prijestolju milosti (Hebrejima 4,16) i kaže ” Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu.”(Filipljanima 4,6).

  1. Pitam li ono što je po Božjoj volji?

Bog nije dužan odgovoriti na naše molitve. On će odgovoriti tek kada su naši zahtjevi su u skladu s Njegovom savršenom voljom.

Pismo kaže da “ako što ištemo po volji njegovoj, uslišava nas.” (1. Iv 5,14). Pismo nam također kaže: “Ištete, a ne primate jer rđavo ištete: da u pohotama svojim potratite. ” (Jakov 4,3). (Ovo nije samo stih za svakoga tko moli da im Bog pomogne u dobitku na lotu, već je to stih koji nas podsjeća da moramo moliti prema onome što Bog želi, a ne samo ono što mi želimo.)

Pismo također kaže da moramo tražiti u Isusovo ime. To jednostavno znači pitati Boga za nešto što bi i Isus tražio. Isus je tražio slavu svog Oca u svemu. Moliti po Božjoj volji znači moliti da u svemu Bog bude proslavljen.

  1. Pitam li u vjeri?

Isus je rekao svojim sljedbenicima: ” I sve što zaištete u molitvi vjerujući, primit ćete.” (Matej 21,22). To pretpostavlja da je molba u skladu s Božjom voljom. Dakle, pitanje nije samo “Imam li vjere da će Bog odgovoriti na tu molitvu?”, već ”Vjerujem li ja stvarno da On zna što je najbolje?”

Bit ću iskrena… u tome je caka. Ponekad se tvoja definicija onog što je dobro razlikuje od Božje definicije. Bog vidi što je najbolje za nas – i za ostale – u vječnosti, a mi možemo samo vidjeti ovdje i sada.

U nekim slučajevima, Bog može primiti više slave odabirom da malo duže čeka odgovoriti na vaše molitve ili time što odgovori “ne”. No, nadam se kako ćete vjerovati da je Njegovo “ne” za našu zaštitu i za veće dobro, što mi s ove strane neba ne možemo vidjeti. Ovdje, uistinu, vaša vjera dolazi do izražaja.

Kad smo se uvjerili da je Bog dobar i pun ljubavi, bez obzira na to što radi, tek kako mu možemo vjerovati s bilo kojom Njegovom odlukom, onda ćemo znati kako se moliti i kako dobiti njegov odgovor, bilo to “da”, “ne” ili “čekaj.”

Autorica: Cindi McMenamin; Prijevod: Aleksandar J.

IZVORBelieve.com