Zašto je Bog usmrtio čovjeka koji je ispuštao svoje sjeme na zemlju?
Foto: Wikipedia

Zbog čega je Bog usmrtio čovjeka koji je ispuštao svoje sjeme na zemlju? O tome možemo pročitati u priči o Onanu u Postanku 38.

Postanak 38,9: “Ali Onan, znajući da se sjeme neće računati kao njegovo, ispuštaše ga na zemlju kad god bi prišao bratovoj udovici, tako da ne dade potomstva svome bratu.”

Zašto je Bog usmrtio Onana zbog toga što je ispuštao svoje sjeme na zemlju? Razlog zbog čega je Bog ovo napravio nije zato što je Onan prosipao svoje sjeme na zemlju, već zato što je Onan odbio izvršiti svoje obiteljske dužnosti dajući potomstvo svom bratu. To je bio veliki prijestup u to vrijeme.

VIDI OVO: Je li masturbacija (seksualno samozadovoljavanje) grijeh?

Moramo shvatiti da je tadašnja kultura bila vrlo drugačija od današnje. Tada, kada bi čovjek umro i ne bi ostavio potomstvo, sljedeći najbliži rođak je ponekad bio obvezan “prići” ženi i dati joj djecu.

Ova djeca bi se onda smatrala potomcima pokojnog muža i tako bi se odgajali. Oni bi se onda brinuli o svojoj majci, osigurali još više ljudi u zajednici, a onda imali i svoju djecu – nastavljajući obiteljsko ime.

Onan je znao ovo te je odbio sudjelovati u nastavljanju bratovljevog imena, tako riskirajući brigu o bratovljevoj ženi u budućnosti. Bog je bio nezadovoljan ovim te je iz tog razloga uzeo Onanov život, piše Carm.org.