NaslovnicaŽivotZašto Isus kaže da je prisega grijeh - "od zloga, sotonsko djelo''?

Zašto Isus kaže da je prisega grijeh – “od zloga, sotonsko djelo”?

“Čuli ste još da je rečeno starima: Ne zaklinji se krivo, nego izvrši Gospodinu svoje zakletve. A ja vam kažem: Ne kunite se nikako! Ni nebom jer je prijestolje Božje. Ni zemljom jer je podnožje njegovim nogama. Ni Jeruzalemom jer grad je Kralja velikoga! Ni svojom se glavom ne zaklinji jer ni jedne vlasi ne možeš učiniti bijelom ili crnom. Vaša riječ neka bude: ‘Da, da, – ne, ne!’ Što je više od toga, od Zloga je.” (Mt 5,33-37)

Što je prisega? Prisega je javno prizivanje Boga kao svjedoka za jednu izreku o nečemu prošlom, sadašnjem ili budućem…Zašto pak Isus govori da je prisega grijeh, da je “od zloga,..sotonsko djelo?” Zbog toga, jer je Isusu stalo do potpune istinitosti.

Prisega je dokaz laži u svijetu. Kada čovjek ne bi mogao lagati, prisega ne bi bila potrebna. Tako je ona, brana laži. Ali baš tada, ona postaje i njen promicatelj.

Starozavjetni Zakon odbacuje laž po prisegi. Isus pak odbacuje laž po zabrani prisege. Ovdje se (kao i tamo) radi o jednom te istom, o uništavanju neistine u životu vjernika… Prisega je postala branitelj laži i zato se mora zabraniti.

Vaša riječ neka bude: ‘Da, da, – ne, ne!’ Ne prizivajući posebno Božje ime, učenik svaku svoju riječ izriče u prisutnosti sveznajućeg Boga. Budući da ne postoji niti jedna riječ koja se ne bi izricala pred Bogom, zato Isusov učenik ne treba prisezati.

Zapovijed potpune istinitosti samo je drugi izraz za sveukupnost nasljedovanja. Nasljedovatelj ništa ne skriva pred svojim Gospodinom. Isus ga je spoznao i postavio u istinu. On je grešnik pred Isusom. Nije se on očitovao Isusu, nego se Isus očitovao njemu kroz poziv na nasljedovanje. TADA JE SPOZNAO SVOJ GRIJEH. Potpuna istinitost postoji samo po očitovanju grijeha kojeg je Isus oprostio. Tko pred Isusom ispovijeda svoj grijeh, taj se ne stidi istine, ma gdje ona trebala biti rečena. Ta se istinitost sastoji u samoodricanju koje ne skriva grijeh. SVE JE OTVORENO I SVJETLO!!!

Istinitost ima za cilj razotkrivanje čovjeka u njegovom cijelom bitku pred Bogom, također i njegovom zlu. Zbog toga ta istinitost POBUĐUJE PROTIVLJENJE GREŠNIKA, zato je ona PROGONJENA I RAZAPINJANA! Istinitost učenika ima svoj temelj u nasljedovanju Isusa, gdje nam on na križu očituje naš grijeh.

Samo križ kao istina Božja o nama čini nas istinitima. Tko poznaje križ, ne zazire od istine. Tko živi pod križem, on je u Božjoj savršenoj istinitosti.

Ne postoji nikakva istina prema Isusu bez istine prema ljudima. LAŽ UNIŠTAVA ZAJEDNIŠTVO. Istina pak, razdvaja lažno zajedništvo i temelji istinsko bratstvo! Nasljedovanje Isusa nije moguće bez života u razotkrivenoj istini pred Bogom i ljudima.

Autor: Dietrich Bonhoeffer; iz knjige ”Cijena učeništva”