Zašto je Isus oprao noge svojim učenicima?

Zašto je Isus oprao noge učenicima nekoliko sati prije nego će otići na križ? Što nas tim činom želi naučiti?

Izrael može biti dosta prašnjavo mjesto, a hodanje u sandalama jako uprlja noge. U drevnim vremenima, osoba koja ulazi u dom bi izula sandale i očistila svoje noge. Ili ako bi vlasnici kuće bili bogatiji ljudi, onda bi im sluge očistile noge. Taj možda neugodan, ali potreban zadatak, padao bi na radnike najnižeg položaja u kući.

Zamislite iznenađenje učenika kada se Sin Božji stavio u ulogu sluge najnižeg položaja i kleknuo kako bi im oprao noge. Potreba za time bila je velika jer su ipak dugo putovali. No niti jedan od njih nije se ponudio to učiniti.

Isus je učinio mnogo više od ispunjenja potrebe; On im je dao pouku. Kako je objasnio: „Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih“ (Ivan 13,15).

VIDI OVO: Molitva na Veliki četvrtak

Neke crkve to netočno interpretiraju kao nalog da pranje nogu bude obavezno i slično obredu. No moguće je očistiti nekome kožu bez razmišljanja o važnosti Kristovih dijela.

Zapravo, sam čin nije poanta; stav je ono što je važno. Isus želi da se možemo poniziti i služiti drugima. On traži muškarce i žene koji će ignorirati svoj ponos, poziciju i moć kako bi učinili ono što treba učiniti, gdje god to treba učiniti i za bilo koga kome je potrebna pomoć.

Isus je učinio Svoja najveća i najponiznija djela u samo 24 sata. Oprao je prljave noge koristeći iste one ruke koje će za manje od dana biti probodene na križu. Poruka je da je svaki zadatak koji nam Bog povjeri važan za Njegovo kraljevstvo.

Autor: Charles F. Stanley; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Christianity.com