Zašto Isus traži da molimo za one koji nas zlostavljaju i progone?

“Molite za one koji vas zlostavljaju i koji vas progone.” (Matej 5,44) Što znače ove Isusove riječi?

Ponekad ilustracija može biti najbolji komentar nekog retka.

Kapetan Mitsuo Fuchida bio je japanski pilot koji je predvodio napad na Pearl Harbor 7. prosinca 1941. On je bio onaj koji je odaslao poruku “Tora, Tora, Tora”, potvrđujući potpuni uspjeh svog zadatka. Ali Drugi svjetski rat još nije bio gotov. Kako je sukob bjesnio, ratna sreća se okrenula i konačno je SAD izašao kao pobjednik.

Tijekom rata Japanci su ubili jedan stariji bračni par misionara na Filipinima. Kad je njihova kći u SAD-u primila tu vijest, odlučila je posjećivati japanske ratne zarobljenike i dijeliti s njima radosnu vijest evanđelja.

Kada bi je oni upitali zašto je tako ljubazna prema njima, odgovorila bi: “Zbog molitve koju su moji roditelji molili prije nego su ih ubili.” To je bilo sve što bi rekla.

Nakon rata Mitsuo Fuchida bio je tako ogorčen da je odlučio tužiti SAD za ratni zločin pred jednim međunarodnim sudom. U nastojanju da prikupi dokaze, razgovarao je s mnogim Japancima koji su dospjeli u ratno zarobljeništvo. Kad je skupljao izjave od onih koji su bili u zarobljeništvu u SAD-u, ozlovoljilo ga je kad je čuo ne za okrutnosti, nego za ljubaznost koju im je iskazala neka kršćanka čiji su roditelji ubijeni na Filipinima.

VIDI OVO: Zašto trebamo moliti za svoje neprijatelje?

Zatvorenici su rekli kako im je dala knjigu koja se zove Novi zavjet i kako su njeni roditelji prije smaknuća molili neku nepoznatu molitvu. To nije bilo baš ono što je Fuchida želio čuti, ali u svakom slučaju primio je to na znanje.

Nakon što je mnogo puta čuo tu priču, otišao je i kupio Novi zavjet. Čitanje Evanđelja po Mateju privuklo je njegovu pažnju. Čitajući Marka, njegovo zanimanje se produbilo. Kad je došao do Luke 23,34, svjetlost je obasjala njegovu dušu. “Oče, oprosti im jer ne znaju što čine!” Odmah je znao koju je molitvu molio par starijih misionara prije smaknuća.

“Nije više razmišljao o američkoj kršćanki ili japanskim ratnim zarobljenicima, već o sebi, žestokom Kristovom neprijatelju kojemu je Bog bio spreman oprostiti u odgovoru na molitvu raspeta Spasitelja. U tom istom trenutku zatražio je i dobio oproštenje i vječni život po vjeri u Krista.”

Odbacio je planove u vezi međunarodnog suda. Mitsuo Fuchida proveo je ostatak života navješćujući neistraživo Kristovo bogatstvo u mnogim zemljama.

Autor: William MacDonald