Zašto je Isus tri puta Petru postavio pitanje ”Ljubiš li me”?

Zanimljivo je da je uskrsli Isus tri puta Petru postavio isto pitanje. Koliko je puta Petar zatajio Gospodina? Tri. Tri puta ga je Isus pitao: ”Šimune, sine Ivanov, ljubiš li me…?” (Ivan 21,15-17).

Nekadašnji Petar bi mu rekao: ”Volim li te? Nitko te ne voli kao što te ja volim, Isuse.”

Ali novi, pokajani Petar kaže: ”Da, Gospodine, Ti znaš da te ljubim” (stihovi 15–17).

Isus je upotrijebio grčku riječ agape prvi i drugi puta, dok je Petar koristio drugu riječ, phileo. Agape se odnosi na ljubav koja označava potpunost, odanost, požrtvovnost, dok phileo označava prijateljsku ljubav. Petar je u biti govorio: “Pa, Gospodine, sve što ti želim priznati je da te volim kao prijatelja.”

Ne bismo trebali kritizirati Petra zbog ovoga. Bio je iskren. Nikada se nemojte hvalite time koliko volite Isusa, već činjenicom koliko Isus voli vas. Naša ljubav je prevrtljiva. Nekad topla, nekad hladna. No Božja ljubav se nikada ne mijenja. Ona je postojana. Zato je apostol Ivan govorio za sebe kao o ”učeniku kojega je Isus ljubio”. To nije bilo arogantno. Ivan je izjavio kako je znao da ga Isus voli. A vi također trebate znati da vas Isus voli, čak i kada ste odvojeni od Njega.

Možda ste zabrljali. Možda ste pali u grijeh. Način kako da se pomirite s Bogom je da Mu se vratite. Bog po proroku Jeremiji 3,22 kaže: “Vratite se, sinovi, što se odvratiste, izliječit ću odmetništva vaša!” Sjetite se gdje ste bili. Obratite se i pokajte za vaš grijeh. Tada počnite živjeti onako kako Bog želi da živite.

Autor: Greg Laurie

NAJNOVIJE!