Zašto je kralj Charles III. poglavar Engleske Crkve?

Kralj Charles III. je poglavar Engleske Crkve (Chruch of England) kao što je to bila i njegova majka kraljica Elizabeta II. Zašto engleski kralj ima tu funkciju ako Biblija kaže da je Krist Glava Crkve?

Kralj ili kraljica Velike Britanije službeno je poglavar Engleske Crkve (koja je središte Anglikanske zajednice), iako se ta titula ne odnosi na sve britanske monarhe. Mnogi se pitaju zašto je kralj ili kraljica glava Crkve Engleske, a odgovor se krije u povijesti.

Engleska, odnosno Anglikanska Crkva službeno je nastala u 16. stoljeću kada se kralj Henry VIII. odlučio razvesti od svoje žene Katarine Aragonske kako bi se oženio s Anne Boleyn.

No, Katolička Crkva mu je odbila priznati razvod, a Henry VIII se okrenuo od Rima te osnovao Anglikansku crkvu kao neovisnu crkvu koja nije bila podređena papinstvu.

Kralj Henry VIII. je prvi kralj koji je proglasio sebe poglavarom Engleske Crkve

Kralj Henry VIII proglasio je sebe poglavarom Anglikanske Crkve, a tu titulu dobili su i njegovi nasljednici na prijestolju. Danas, iako je Engleska Crkva odvojena od države, kralj ili kraljica i dalje službeno su njezini poglavari.

VIDI OVO: Tko su protestanti?

Uloga kralja ili kraljice kao poglavara Anglikanske Crkve uglavnom je ceremonijalna i simbolična. Kralj ili kraljica, primjerice, nema pravo propisivati vjerska učenja ili mijenjati crkvene obrede. Ipak, u nekim slučajevima, kralj ili kraljica mogu imati određenu ulogu u upravljanju Crkvom Engleske.

Kraljica Elizabeta II. imenovala je sve engleske biskupe

Primjerice, kraljica Elizabeta II. imenovala je sve engleske biskupe, arhiepiskope i ostale dužnosnike u Crkvi Engleske. Kralj ili kraljica također imaju pravo odlučiti o imenovanju novog nadbiskupa Canterburyja, što je najviši položaj u Crkvi Engleske.

U svakom slučaju, uloga kralja ili kraljice kao poglavara Crkve Engleske pokazuje da se britanska monarhija i Crkva Engleske i dalje vežu zajedničkom poviješću.

To je i danas važan dio britanske tradicije i kulture, što se vidi u mnogim važnim ceremonijama, poput krunidbe novog kralja ili kraljice.

Engleska crkva u svojoj tradiciji uključuje katoličke elemente (osobito u liturgiji, tj. praktičnome dijelu religije), te protestantske elemente (osobito u teologiji).

Kralj Charles III. kao Branitelj vjere

Kralj Charles III. je svjetovni poglavar Engleske Crkve s naslovom “Defensor Fidei” (Branitelj vjere). Za sebe je rekao da je predani anglikanski kršćanin te da će položiti prisegu Anglikanskoj Crkvi na svojoj krunidbi.

Istodobno, Veliku je Britaniju oduvijek promatrao kao “zajednicu (vjerskih) zajednica”, stoga i kao suveren ima “dužnost štititi raznolikost naše zemlje, također korištenjem prostora i prakse vjere svih religija, kultura, štiteći tradiciju i uvjerenja prema kojima nas kao pojedince vode naša srca i umovi”.

“Kao članu Anglikanske Crkve, ljubav je središnja točka moje kršćanske vjere”, rekao je Charles III. “Stoga, iz svojih najdubljih uvjerenja – kao i mojeg položaja suverena – osjećam se obaveznim poštovati one koji slijede druge duhovne putove i one koji nastoje živjeti svoje živote u skladu sa svjetovnim idealima”.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!