Foto: Pexels

Riječ „odmor“ postala je tabu u modernoj kulturi. Posao je uzdignut na status idola, a oni koji odluče odmoriti se često se označavaju kao „lijeni“ i „nespremni na obaveze“.

To ne staje s ljudima koji rade u sekularnoj industriji – mnoge crkve i pastori očekuju nezdravi radni raspored koji traje od 0 do 24 od svojih zaposlenih, često im dajući samo malo vremena za odmor ili duhovno osvježenje. Zašto je tako važno razbiti tu praksu?

Ovo je razlog: odmor je demonstriran, određen i zapovjeđen od strane Boga samoga. U početku, Bog je napravio više posla nego ćemo mi moći pojmiti u našim kratkim životima – On je stvorio nebo i zemlju i sve na njima. No, najvažnije, On je sedmi dan odmarao. Svemogući Bog sa svom svojom moći i snagom se odmorio te i nas moli da učinimo isto to.

„I sedmoga dana Bog dovrši svoje djelo koje učini. I počinu u sedmi dan od svega djela koje učini. I blagoslovi Bog sedmi dan i posveti, jer u taj dan počinu od svega djela svoga koje učini.“ (Postanak 2,2-3).

Bog je taj dan odmora stvorio samo za nas te očekuje da ga iskoristimo.

Ako se ne odmorite, eventualno nećete više moći ići prema naprijed.

Mi smo ograničena ljudska bića s ograničenim fizičkim kapacitetom. Bez obzira na to što mislimo da smo ponekad neuništivi, ne možemo putovati životom 120 kilometara na sat bez da nas život u konačnici ne sustigne. Zdravstveni problemi, problemi s vezama, problemi uzrokovani stresom – sve te stvari će nas početi mučiti ako se ne budemo mogli natjerati na redovan odmor.

U nedavnoj je objavi pastor Rick Warren dao dramatičan primjer onoga što se događa kada odmor prestanemo smatrati vrijednim. Radeći 18 sati na dan u ranim danima osnivanja svoje mega-crkve, Warren je shvatio da je fizički i emocionalno iscrpljen. Tada ga je jednog dana ta iscrpljenost doslovno pomela.

„Zadnju nedjelju prve godine sam se ustao, spreman govoriti ljudima – i onesvijestio sam se. Bio sam potpuno iscrpljen – fizički, emocionalno, duhovno i društveno“, napisao je.

Božja zapovijed koju kršćani najviše krše
Foto: Pixabay

Manjak odmora znači manjak povjerenja.

Kada se odbijemo odmoriti, mi demonstriramo manjak vjere u Božju providnost. Vođeni svojim ponosom, mi činimo veliku grešku tako što mislimo da će se Zemlja prestati okretati ako ne radimo naporno svaku minutu svakog dana te se brinemo da Bog neće biti uz nas u trenutcima odmora. Ne možemo biti više u krivu! Ne samo da Bog vlada i upravlja svemirom, On nam zapravo zapovijeda da se odmorimo, da se pobrinemo za naše obitelji te da si osiguramo duhovno zdravlje u svakoj sferi našega života.

Matej (6,28-30) nam daje mudar uvid u našu ljudsku naviku da se brinemo i u Božju vječnu skrb za nas:

„I za odijelo što ste zabrinuti? Promotrite poljske ljiljane, kako rastu! Ne muče se niti predu. A kažem vam: ni Salomon se u svoj svojoj slavi ne zaodjenu kao jedan od njih. Pa ako travu poljsku, koja danas jest a sutra se u peć baca, Bog tako odijeva, neće li još više vas, malovjerni?«“.

 Daleko od toga da nas ostavi samima sebi, Bog poštuje naše vrijeme odmora te nas ispunjava svojim Duhom kako bismo se mogli vratiti svome poslu puni energije i predanosti.

Kada ste umorni i kada se silite da nastavite raditi, sjetite se istine riječi u Psalmima (127,2): „Uzalud vam je ustat’ prije zore i dugo u noć sjediti, vi što jedete kruh muke: miljenicima svojim u snu on daje“.

Autor: Will Maule; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Faithwire.com